BLOG

Radiografii dentare - cat de des?

10-03-2016

In acest articol, mi-am propus sa discutam despre radiografiile dentare si radiatia implicita, ce sunt ele si care este realitatea in anul 2016 cu privire la efectuarea lor.
Bineinteles, pe langa bine-cunoscuta teama de medicul stomatolog, exista foarte multi pacienti care refuza efectuarea radiografiilor pentru a se putea stabili un diagnostic sau pentru a se putea efectua un tratament. Medicina are nevoie, pe langa consultatia clinica efectuata direct de medicul dentist, de examinari complentare. Analize de sange, ecografii, RMN-uri sau in cazul stomatologiei – de radiografii sau CT/CBCT (Computer tomograf/ Cone-beam CT).
Ce vede medicul dentist pe aceste radiografii? Incepand de la fosele nazale, articulatia temporo-mandibulara, sinusuri maxilare si toate celelalte structuri osoase sau articulare pana la patologii osoase – chisturi, tumori, patologii ale glandelor salivare, resorbtii osoase (in boala parodontala), trasee ale nervilor, etc etc. Lucruri vitale si foarte importante pentru stabilirea unui diagnostic corect si un plan de tratament cu rezultate cat mai bune.
Exista pacienti care au radiografii mai vechi de un an sau in unele cazuri mai vechi de 3 luni si ne roaga sa le folosim pe acelea. Ei bine, exista cazuri cand in functie de situatia pentru care s-a prezentat pacientul, acele radiografii sunt nefolositoare. De asemenea, pacientul trebuie sa inteleaga ca o radiografie este un document medico-legal. Ce inseamna asta? Pai sa presupunem ca pacientul nu doreste efectuarea unei radiografii la inceperea tratamentului la un medic dentist. In antecedente are una sau mai multe interventii la un dinte sau chiar niciuna. Inceperea tratamentului fara o radiografie a situatiei actuale, poate avea repercusiuni urate pe viitor. Pe langa faptul ca nu se poate diagnostica patologia corecta, exista si posibilitatea ca acel dinte sa prezinte o fractura si dupa finalizarea tratamentului de catre medicul dentist, pacientul sa piarda acel dinte. A cui este vina? Bineinteles, pacientul va spune ca a dentistului. Nu, este vina pacientului ca a refuzat sa faca o radiografie, pentru a fi informat de starea actuala a respectivului dinte si a i se propune un plan de tratament corect.
O alta problema este constituita de parintii copiilor, care sunt ingrijorati cand medicul dentist le cere radiografii. Si la copii vedem exact aceleasi lucruri ca la adulti pe radiografii. Mai mult decat atat, la copii putem vedea probleme ORL, probleme de dezvoltare ale maxilarelor, de inghesuire a dintilor si astfel putem actiona cat mai repede in vederea unui tratament ortodontic, care indubitabil va scuti copilul de foarte multe probleme pe viitor.

In continuare, o sa vorbim despre radiatia in sine. Radiografiile dentare, sau mai corect, aparatura radiologica utilizeaza raze Rontgen ( dupa Wilhelm Rontgen, cel care le-a descoperit). Ele au lungimea de unda mai mica decat razele UV, dar in acelasi timp mai mare decat razele gamma. Se mai numesc raze X, raze ionizante prin natura lor. In domeniul dentar, cele mai utilizate radiografii sunt cele retroalveolare (pentru 1-3 dinti) si cele panoramice. In completare, pentru stabilirea unui diagnostic ortodontic, se realizeaza o teleradiografie de craniu. Pentru patologiile sinusurilor maxilare avem nevoie, exact, de o radiografie a sinusurilor paranazale. Pentru implantologie se utilizeaza CT-ul sau mai nou CBCT-ul. Acestea se pot utiliza si pentru stabilirea altor diagnostice, mult mai precis elaborate in endodontie, tumori, chisturi, etc.

Sa discutam un pic despre strainatate. Da, acel loc extraterestru pentru romani, cand vine vorba de stomatologie. In orice tara europeana sau cu un nivel ridicat de trai, implicit sisteme de sanatate ultra-dezvoltate, cand vine vorba de radiografii dentare, acestea se efectueaza OBLIGATORIU ca si control anual. Nu le-ai facut? Ai pierdut asigurarea. Sa luam ca exemplu Suedia. Suedia este regina stomatologiei. De ce? Pai, in anul 2016 universitatea de stomatologie Karolinska Institute a fost declarata cea mai buna din lume. In Suedia, procentul de adulti la 18 ani cu carii prezente este de 1-2%. Ca o paranteza, in Romania cat credeti ca este acest procent? Vi-l inchipuiti, nu? 98%. Da, fix atatia adolescenti in jurul varstei de 18 ani au cel putin o carie dentara. Bun, deci Suedia. Aici se face foarte multa profilaxie. Asta este cel mai important lucru. Probabil or avea si un fond genetic mai “strong” decat romanii, asta n-am de unde sa stiu. Desi, sunt din acelasi neam cu englezii si la ei nu se aplica acelasi lucru referitor la sanatatea orala. Englezii sunt apropiati de romani cand vine vorba de carii. Sa revenim la Suedia si radiografii. Copiii, adultii, cand se prezinta la controlul periodic beneficiaza de un status complet radiologic alt intregii danturi. Da, este un set cuprins din 6-8 radiografii retroalveolare care arata statusul actual al danturii. Credeti ca ei le refuza? Credeti ca acest mit sau cutuma ii bantuie si pe ei, ca se iradiaza? NU. Doar romanul citeste fel de fel de articole pe internet, care de care din surse nu mai putin credibile, ci efectiv aberante, mincinoase, imputite, pentru ca altfel nu le pot denumi din care afla ca fac cancer de la o radiografie dentara. Sigur, ca in subconstientul omului de rand, fara pregatire medicala se vor intipari aceste lucruri. Si de aici nu mai e mult pana la stabilirea acestui mit care ne ingreuneaza foarte mult meseria si lucrul si asa din ce in ce mai greu cu pacientii, care se trateaza si diagnosticheaza dupa ce au citit pe internet. Ca o alta paranteza, ca tot imi plac si vreau sa profit de ocazie, circula pe internet de vreo 2 ani, un articol despre cum 98% din pacientii cu un dinte devital (deci un tratament de canal) au risc crescut de cancer. E ca si cum ai spune ca orice om care bea apa are risc crescut de cancer. Cam asta e reala comparatie, de unde si aberatia acelui articol, care a fost demontat cu argumente foarte pertinente de catre unul dintre cei mai buni endodonti romani (te salut si respect, Robby).

Ce sunt radiatiile? Cum se masoara ele si cat se absoarbe in corpul nostru?

Cantitatea de radiatii absorbita de un om se masoara in Sievert (Sv). Reprezinta doza de iradiere, evaluand cantitativ efectele biologice ale unei radiatii. Primele aparate de radiologie utilizau doze destul de mari de radiatii , nefiind inca cunoscute pericolele expunerii. In al doilea rand claritatea imaginii date de acele aparate era foarte slaba, iar pentru un contrast bun se ajusta doza de radiatii mai mare. Cu evolutia tehnologica actuala, noile aparate utilizeaza doze de 3-4 ori mai mici pentru o expunere de durata mult mai mic, minimalizand astfel iradierea pacientului. Da, suntem in era digitala.
Ne iradiem doar de la aceste investigatii radiologice?
NU. Toate elementele mediului inconjurator (alimente, apa, aer, sol plante) contin elemente (atomi) cu capacitate de retinere sau de eliminare a unui grad de radiatii. Suntem expusi in permanenta radiatiilor, chiar mai mult ca acum 30 de ani, datorita dezvoltarii tehnologiei si utilizarii ei la nivel individual, in viata de zi cu zi. Avem surse naturale (radiatii atmosferice, solare si terestre) dar si artificiale ( televizorul, telefoanele mobile, undele radio, undele wifi, monitorul, radiocomunicatiile). Efectele tuturor acestor unde asupra organismului nostru sunt insa destul de mici pentru a fi periculoase. Omul emite o doza mare de radiatii. BCA-urile, caramida, cimentul peretilor care ne inconjoara emit radiatii. Va bag in paranoia deja, nu?
Radioactivitate
1 om adult (65 Bq/kg) 4500 Bq
1 kg de cafea 1000 Bq
1 kg de nuci 400 Bq
1 banana 15 Bq
Aerul din 100 metri patrati locuinta (radon) pana la 30 000 Bq
1 detector de fum 30 000 Bq
Radioizotopi pentru diagnostic medical 70 million Bq
Radioizotopi pentru terapie medicala 100 000 000 million Bq (100 TBq)
1 kg de deseu nuclear vechi de 50 de ani 10 000 000 million Bq (10 TBq)
1 SEMN LUMINOS TIP EXIT (anii 1970) 1 000 000 million Bq (1 TBq)
1 kg uranium 25 million Bq
1 kg deseu putin radioactiv 1 million Bq
*unde becquerel (Bq) este unitatea actuala de masurare a radioactivitatii in materiale


In continuare, sa citim paragrafele mult asteptate din acest articol:

O radiografie retroalveolara ne expune la o doza de 1-3 uSv, mai mica decat doza naturala zilnica ( 5-8 uSV), de 8 ori mai mica decat un zbor cu avionul (25 uSV), de 16 ori mai mica decat doza data de locuirea timp de 1 an intr-o cladire de beton sau caramida (75 uSv), de 25 de ori mai mica decat fumarea a unui pachet de tigari pe zi ( 95 uSv).
O investigatie de tip CT realizata cu aparatra moderna de ultima generatie elibereaza o doza intre 18-200 uSV. Aceasta este 14-62 ori mai mica decat doza eliberata de un CT realizat cu aparatura veche.
Doza anuala de risc la care se considera ca poate aparea cancerul este de 100.000 uSV, doza anuala la care poate aparea stare de greata sau voma este de 2.000.000 uSV iar doza letala este de 10.000.000 uSv.
Avand aceste cifre, puteti decela singuri daca dozele reale sunt mult sunt nivelul de risc sau nu. Daca medicul stomatolog va cere realizarea a 5-6 radiografii retroalveolare anual, nu exista nicio problema; daca aveti nevoie de efectuarea a 3-4 radiografii panoramice anual, de asemenea nu exista motive de ingrijorare. Pentru o operatie de realizare a implantelor dentare, unde medicul implantolog va va cere efectuarea unei panoramice inainte interventiei, cat si dupa efectuarea acesteia. Dupa finalizarea lucrarilor pe implante sunt necesare controale la 6 luni si 1 an, controale directe cat si imagistice, pentru a observa comportamentul osului.
Daca tot pentru implantele dentare sau pentru alte patologii osoase aveti nevoie de un CT, nu este o problema ca realizati 1-2 CT-uri pe an. Iar la copii trebuie sa stiti ca aceste doze sunt ajustate cam cu 1/3 -1/2 mai putin decat la un adult; cu diminuarea intr-adevar a claritatii imaginii finale, ce poate fi insa ajustata prin softurile aparatelor, in mediul digital ( acolo unde aparatele permit asa ceva).

Cand si cine trebuie sa faca radiografii dentare?
- Copii: acestia, au in general nevoie de mai multe radiografii in comparatie cu adultii, pentru ca sunt in crestere, oasele lor maxilare se dezvolta si pot aparea foarte usor probleme. Dinti care nu pica la timp, inghesuiri, abcese, etc.
- Adulti care au foarte multe lucrari dentare tip obturatii (plombe), punti dentare, implanturi, etc
- persoanele care mananca foarte multe dulciuri sau consuma bauturi carbogazoase dulci – risc mare de carioreceptivitate
- persoane cu boala parodontala pentru a monitoriza nivelul resorbtiei osoase
- persoane care au gura uscata (asa numita xerostomie), aparuta ori in urma unei medicatii urmate (antidepresive, anxiolitice, antihistaminice etc) sau boli ale glandelor salivare (sindromul Sjogren, glande salivare cu patologie, tratament prin iradiere a zonelor cap-gat), persoanele tip “respirator oral” – asadar, “gura uscata” (xerostomia) favorizeaza extrem de rapid aparitia cariilor.

In continuare, un tabel mult mai clar pentru fiecare categorie de varsta in parte, model american de PROFILAXIE:

In incheiere, iata de ce avand in vedere evolutia tehnologiei medicale cat si stilul de viata in care traim, dozele utilizate in imagistica medicala stomatologica nu trebuie sa reprezinte o temere reala. Teama de iradiere reprezinta un mit, perpetuat de generatiile anterioare. Sper ca aceste date concrete sa ajute la spulberarea lui si sa ascultati de medicul dentist atunci cand cere o radiografie RECENTA.

*Acest articol nu poate fi copiat sub nicio forma, decat prin contactarea si acordul publicistului.

Referinte bibliografice:
WORLD-NUCLEAR.ORG
WEBMD.COM
SURSE PROPRII

Lista ape de gura si prospectele lor

04-01-2015Găsiți in rândurile ce urmează, o listă completă, detaliată, inclusiv prospectele integrale ale tuturor apelor de gură existente la ora actuală.
Ape de gură fără alcool, ape gură pentru fumători, ape de gură post intervenții chirurgicale, ape de gură speciale pentru vegetarieni/vegani, ape de gură naturale (plante), ape de gură pentru copii, etc.1) Ossidenta Apa de gura cu aroma de menta /cireseActiune:

Clorhexidina este un agent antimicrobian cu spectru larg, folosit ca atat ca mijloc profilactic pentru controlul placii bacteriene cat si pentru prevenirea si tratarea afectiunilor gingivale.
Utilizare:
Umpleti capacul dozator cu apa de gura pana la marcajul de 10 ml si clatiti gura timp de 1 minut.
Se utilizeaza de 1-2 ori pe zi.
A nu se inghiti!
A nu se lasa la indemana copiilor!
Ingrediente: Apa, glicerina, alcool denat, sorbitol, digluconat de clorhexidina solutie 20%, poloxamer, aroma.
Prezentare:
300 ml

Producator:
Biofarm


2) Corsodyl Apa de GuraDescriere
Compozitie si Mod de Prezentare
Clorhexidinum 0.2 gr /100 ml.

Flacon 300 ml.

Indicatii Terapeutice
Se recomanda pentru :
- tratamentul si prevenirea gingivitei(semnul obisnuit este sangerarea gingiilor la periajul dentar)
- Pre si post chirurgie parodontala
- Ulceratii orale recurente, afte, stomatite protetice
- infecti sau susceptibilitate la infectii cu Candida albicans
- Pacientii cu carii rampante sau cu risc crescut de dezvoltare al cariilor
- Adjuvant in igiena orala

Precautii in Administrare
A nu se inghiti.

Mod de Administrare
5 ml de 2 ori pe zi.

Forma de Prezentare
Flacon cu apa de gura continand clorhexidinum 300 ml.

Corsodyl daily defence – 500ml

Apa de gura Corsodyl daily defence – 500ml

CORSODYL-APA DE GURA-500ml-cu MENTA Actioneaza timp de pana la 12 ore impotriva bacteriilor;contine fluor pentru intarirea dintilor si prevenirea cariilor;ajuta la reducerea respiratiei urat mirositoare cauzata de bacteria;are grija de gingiile dumneavoastra! Bacteriile pot dezvolta placa-o cauza majora a problemelor gingiilor si a cariilor.Cea mai buna metoda pentru a proteja dintii si gingiile este o buna igiena orala. Aceasta apa de gura contine un ingredient antibacterial care ajuta la reducerea placii mai efficient decat numai spalarea dintilor.Pentru mentinerea zilnica a dintilor si gingiilor sanatoase folositi impreuna cu pasta de dinti Corsodyle. Mod de folosire: clatiti gura timp de 30 secunde cu 10ml(semnul de pe capacul pentru dozare)o data sau de doua ori zilnic dupa spalarea dintilor.Nu inghititi si nu clatiti gura cu apa. AAtentie!Nu se recomanda copiilor sub 6 ani.Pastrati la loc sigur si nu lasati la indemana copiilor.Pot aparea decolorari temporare ale dintilor,care pot fi inlaturate prin spalarea de 2 ori pe zi a dintilor sau de catre dentist. Puteti evita patarea daca nu consumati ceai,cafea sau vin rosu,mai ales in prima ora dupa folosirea apei de gura,si prin spalarea pe dinti de 2 ori pe zi. Opriti folosirea imediat si cereti sfatul medicului daca apar iritatii,inflamari ale gurii sau a fetei si daca aveti dificultati cu respiratia.Aceste simptome pot fi simptomele unor reactii alergice foarte rare.


3) ListerineProducator: Johnson & Johnson Inc USA

Listerine ucide bacteriile ce cauzeaza respiratia urat mirositoare, fiind in special eficienta impotriva problemelor cauzate de alimentele si bauturile cu miros puternic, precum usturoiul si cafeaua.

Utilizata de doua ori pe zi, apa de gura completeaza igiena orala, lasandu-va respiratia proaspata, dintii curati si gingiile sanatoase.

Placa este o cauza majora a bolilor gingivale. Formula puternica a apei de gura Listerine, plus un periaj regulat, reduce in mod semnificativ acumularea placii (demonstrat clinic).

Administrare:

Este eficienta in special dimineata si dupa fiecare periaj. Turnati 20ml (aproximativ doua treimi de capac) in capac si clatiti gura aproximativ 30 de secunde, faceti gargara si scuipati.
Clatiti capacul dupa utilizare.
Compozitie:

Apa, Alcool, Sorbitol, Poloxamer 407, Benzoic Acid, Eucalyptol, Mentol, Thymol, Methyl Salicylate, Aroma, Sodium Saccharin, Sodium Benzoate CI42053, CI47005.
Precautii:
A nu se folosi de catre copiii sub varsta de 12 ani. Nu utilizati daca la cumparare sigiliul recipientului este perforat. Nu inghititi. Apa de gura poate deveni tulbure la frig, insa proprietatile antiseptice nu sunt afectate. Nu diluati. Daca problemele persista mai mult de cateva zile, consultati medicul. Tineti departe de copii.
Prezentare ambalaj: 250 ml.

LISTERIN “SMART RINSE “-500ML-apa de gura-MILD BERRY-pentru copiii peste 6 ani.Modul usor si placut de a proteja dintii. Protejaza impotriva cariilor;curate acolo unde peria de dinti nu ajunge; fara alcool;fara zahar.Apa de gura cu fluor care protejaza impotriva cariilor folosita de doua ori pe zi dupa spalarea dintilor.Contine fluor, care intareste smaltul dintilor si protejaza impotriva cariilor cu 40% mai mult decat doar spalarea dintilor.Ucide bacteriile,cauza majora a placii si a bolilor gingiilor;ajunge la dinti,gingii si limba;curate toata gura. Elimina ceea ce peria de dinti singura nu poate-dovada se vede in chiuveta. Mod de folosire:de doua ori pe zi,dupa spalarea dintilor. Scoateti capacul si turnati pana la linia de 10ml.Clatiti bine toata gura timp de 60 secunde,apoi scuipati.Este indicate folosirea sub supraveghere pentru a reduce pericolul de inghitire.Depozitati la temperature sub 30°C. Nu lasati la indemana copiilor. Nu e recomandata copiilor sub 6 ani. Nu se inghite.Nu folositi daca sigiliul este rupt sau perforat Daca asimilati fluor si din alte surse cereti sfatul dentistului.Nu contine alcool.
Apa de gura Listerine smart rinse – 500ml

Lilsterine cool citrus antibacterial mouthwash – 250ml

LISTERINE -ANTIBACTERIAL-250ML-apa de gura.
Folosit de 2 ori pe zi,acest produs ofera protectie impotriva placii timp de 24 ore si incredere intr-o respiratie proaspata. S-a dovedit clinic faptul carevine si reduce placa si tartrul,o cauza majora a problemelor gingiilor;ucide bacteriile dintre dinti;improspateaza respiratia.Pentru a deschide sticla:apasati partile lise de pe dopul sticlei si desurubati. Pentru a inchide: rasuciti dopul pana se inchide. Mod de folosire: foarte eficienta daca este folosita dimineata si seara, dupa spalarea dintilor. Turnati 20ml(4 linguritex5ml fiecare)intr-un pahar, clatiti gura timp de 30 secunde, apoi scuipati.Nu lasati la indemana copiilor;contine alcool.Nu e recomandata copiilor sub 12 ani. Nu folositi daca sigiliul este rupt sau perforat.Nu diluati,nu inghititi si nu beti direct din sticla. Daca asimilati fluor si din alte surse cereti sfatul dentistului.
Apa de gura Listerine cool citrus antibacterial mouthwash – 250ml
Listerine softmint sensation – 500ml

Listerine total care clean mint – 250ml

Apa de gura la 250 ml. Folosita de 2 ori pe zi,acest produs curata si protejaza oferind gurii 6 beneficii: mentine gingii sanatoase;intareste smaltul dintilor impotriva cariilor;previne tartrul si ajuta la mentinerea sanatatii si albului dintilor;ucide pana la 99,9% din bacterii-fapt demonstrat in testele de laborator;respiratie proaspata pana la 24 ore.Pentru a deschide sticla:apasati partile lise de pe dopul sticlei si desurubati.Pentru a inchide:rasuciti dopul paan se inchide.Mod de folosire:foarte eficienta daca este folosita dimineata si seara,dupa spalarea dintilor. Turnati 20ml(4 linguritex5ml fiecare)intr-un pahar,clatiti gura timp de 30 secunde,apoi scuipati. Nu lasati la indemana copiilor;contine alcool.Nu e recomandata copiilor sub 12 ani.Nu folositi daca sigiliul este rupt sau perforat.Nu diluati,nu inghititi si nu beti direct din sticla. Daca asimilati fluor si din alte surse cereti sfatul dentistului.
Apa de gura Listerine total care clean mint – 500ml


4) Apa de gura Oral BProducator: The Procter & Gamble Co USA
Apa de gura Oral-B ajuta la curatarea si protectia gingiilor si dintilor suplimentar ingrijirii orale zilnice.

Apa de gura Oral-B prezinta urmatoarele caracteristici:
- Nitratul de potasiu combate durerea aparuta din cauza hipersensibilitatii,
- Fluorul ajuta la prevenirea cariilor,
- este o solutie gata de utilizare, pentru uz zilnic,
- are un gust mentolat pentru o respiratie proaspata.

Nu contine alcool.

A se folosi in cazurile de hipersensibilitate dentara.
Prezentare ambalaj:300 ml.
Oral-B anti plaque fresh mint flavour

Oral-B sensitive mouthrinse without alchool fresh mint – 300ml

Apa de gura la 300 ml-fara alcool. Ajuta la protectia impotriva sensibilitatii dintilor.Special creata pentru dinti si gingii sensibile. Contine fluor care ajuta la lupta impotriva cariilor.Cu aroma de menta proaspata.Aceasta apa de gura contine un ingredient activ,care previne sensibilitatea dintilor-dovedit clinic. Contine deasemenea fluor pentru protectie impotriva cariilor. Formula sa usoara fara alcool, este creata pentru gingii si dinti sensibili. Mod de folosire: folositi nediluat. Clatiti de 2 ori pe zi dupa spalarea dintilor cu 15ml apa de gura(vezi semnul de pe capac)timp de 30 secunde. Nu inghititi. Recomandam folosirea impreuna cu periuta de dinti din aceeasi gama. Nu este recomandata copiilor sub 6 ani. Nu lasati la indemana copiilor. Daca asimilati fluor si din alte surse cereti sfatul dentistului sau medicului. Pastrati la temperaturi peste 0C.
Apa de gura Oral-B sensitive mouthrinse without alchool fresh mint – 300ml


5) Eludril apa de guraProducator: Pierre Fabre Dermo-Cosmetique Franta
Categoria: Ingrijire si albire dinti, adezivi proteze

Indicatii: Eludril este o apa de gura antiseptica si analgezica cu un spectru larg de de actiune.

Este indicat in cazurile urmatoare: gingivita, parodontita, detartraj, chirurgie parodontala, surfasaj radicular, extractii dentare, implantologie.

Apa de gura Eludril contine urmatoarele proprietati: bactericida si fungicida, antiplaca, antiinflamatorie gingivala, analgezica, cicatrizanta, reziduala (de peste 8 ore).

Pastreaza echilibrul florei cavitatii bucale.

Rezultate dovedite prin studii clinice Prin ameliorarea principalilor indici clinici (de placa, gingival, cicatrizare, regenerarea gingiei) si reechilibrarea florei bacteriene, Eludril contribuie la controlul bolilor paradontale.
Compozitie:

Clorhexidina – 0,10%
Clorbutanol – 0,50%
Alcool
Prezentare ambalaj:200 ml.


6) Apa de gura Antiplaque Lacalut AktivProducator: Medipharma Homburg GmbH Germania

Indicatii:

Apa de gura Aktiv Antiplaque Lacalut este gata preparata, fiind utilizata ca atare.

Folosita inainte de periajul dintilor, Apa de gura Aktiv Antiplaque indeparteaza placa bacteriana de la suprafata dintilor.

Utilizata dupa sau intre periaje, apa de gura Aktiv Antiplaque impiedica formarea tartrului si previne gingivita.

Se recomandat a se folosi de doua ori pe zi.
Compozitie:

Apa,
Glicerina,
Cocamid propilbetaina,
Digluconat de Clorhexidina,
Aroma, PEG-40,
Ulei hidrogenat de ricin,
Lactat de aluminiu,
Fluorura de sodiu, CI 14720.
Prezentare ambalaj:250 ml.


7) Apa de gura Lacalut SensitiveProducator: Medipharma Homburg GmbH Germania
Indicatii:
Apa de gura Lacalut Sensitive trateaza inflamatiile gingivale.

Poseda proprietati: antimicrobiane, astrigente si de calmare a senzatiei dureroase.

Apa Lacalut Sensitive poate fi folosita zilnic pana la disparitia fenomenelor acute sau ca tratament de intretinere a igienei cavitatii bucale, prin clatiri o data sau de doua ori pe saptamana.

Pentru rezultate optime etse recomandat a se folosi impreuna cu pasta de dinti Sensitive.
Compozitie:

Apa,
Glicerina,
Cocamid Propilbetaina,
Digluconat de clorhexidina,
Ulei hidrogenat de ricin,
Aroma,
Lactat de Aluminiu, CI 42051, CI 47005.
Prezentare ambalaj:

250 ml.


8)Sensodyne Apa de gura x 300ml | Sodium FluorideSubstanta activa: Sodium Fluoride
Producator: GlaxoSmithKline plc Marea Britanie

Indicatii:

Apa de gura Sensodyne protejaza delicat dintii sensibili.

Datorita clorura de potasiu, Apa de gura Sensodyne amelioreaza sensibilitatea dintilor.

Nu contine alcool sau coloranti, iar sticla este prevazuta cu masura dozatoare.

Se foloseste de doua ori pe zi dupa periaj.

Se umple masura dozatoare cu apa de gura pana la linia de 20 ml.

Clatiti gura timp de 30 de secunde.

Nu inghititi.
Compozitie:

Aqua, glycerin, sorbitol, poloxamer 338, PEG-60 Hydrogenated, Castor Oil, Potassium, cloride, Aroma, Cetyl-pyridinium chloride, sodium fluoride, methylparaben, propylparaben, sodium benzoate, sodium saccharin, disodium phosphate, sodium phosphate.

Ingredient activ: Sodium Fluoride.

Nu contine alcool sau coloranti.
Prezentare ambalaj:300 ml.


9) Apa de gura PerioAid 0,12%


Contine substante active: Digluconat de Clorhexidină 0,12%; Clorura de Cetilpiridinium 0,05%
Nu contine alcool
Indicaţii:
Adjuvant al tratamentelor dentare:
- chirurgie – extractii dentare
- tratamente parodontale
- terapie cu implanturi dentare
Graţie asocierii CHX 0,12% şi CPC 0,05%, PERIO AID este la fel de eficient precum clătitul gurii cu CHX 0,2 %, cu sau fără alcool. Actiune antibacteriala superioara
• gust foarte plăcut
• efecte secundare reduse sau inexistente (de tipul colorare sau pierderea gustului)
• datorită absenţei alcoolului – nu irită mucoasele/nu ustura
Utilizare 10 la 15 ml timp de 30 secunde, de 2 ori pe zi.


10) Citrolin Apa De Gura X 120 MlCompozitie:
100 ml contin: cetrimid 25 mg, clorhidrat de lidocaina 3 mg, si excipienti: acid citric anhidru, hidrogen fosfat de sodiu, simeticona, riboflavina, albastru de metilen, propilen glycol, p-hidroxibenzoat de metil, benzoat de sodiu, apa purificata.
Indicatii

Citrolin este o combinatie medicamentoasa cu proprietati antiseptice /anestezice utilizata ca apa de gura, in urmatoarele afectiuni:
Leziuni ulceroase ale cavitatii bucale;
Gingivite, stomatite,
Iritatii mecanice ale mucoasei bucale, determinate de proteze dentare sau alte dispozitive ortodontice;
Dureri dentare, (inclusiv cele determinate de carii sau extractii dentare);
Faringite si amigdalite: pentru a ameliora durerile laringiene, ca antiseptic si pentu a inlatura halena.
Contraindicatii

Hipersensibilitate la cetrimid, lidocaina sau la oricare dintre excipientii produsului
Copii sub 6 ani.
Mod de administrare

Ca si alte antiseptice/anestezice Citrolin se utilizeaza ditect, fara dilutie, 15 ml (o lingura) apa de gura, de trei ori pe zi sau la nevoie.
Reactii adverse

Experienta pe termen lung, a aratat o incidenta foarte mica a reactiilor adverse asociate cu utilizarea topica a cetrimidului. La concentratiile recomandate, cetrimidul este foarte bine tolerat, dar, ocazional, pot sa apara reactii cutanate iritative. De asemenea, dupa administrari repetate, rareori, au fost raportate reactii de hipersensibilitate.
In cazul administrarii la dozele recomandate, clorhidratului de lidocaina este foarte bine tolerat si nu determina reactii alergice.
Precautii

Daca Citrolin vine in contact cu ochii sau urechile, se indeparteaza urgent cu cantitati mari de apa.
Datorita efectului anestezic local, trebuie avut in vedere riscul de a musca buzele, obrajii, mucoasele sau limba.
Produsul poate pozitiva testele antidoping.
Interactiuni

Deoarece cetrimidul se absoarbe in proportie mica, este foarte putin probabil ca Citrolin, ca antiseptic, sa influenteze actiunea altor medicamenic administrate oral. In acelasi mod, este putin probabil ca alte medicamente administrate oral sa influenteze activitatea cetrimidului.
Cantitatea de lidocaina din Citrolin este prea mica pentu a determina orice interactiune semnificativa clinic cu alte medicamente administrate oral.
Cu toate acestea, administrarea concomitenta cu alcool etilic sau cu medicamente care contin alcool etilic sau care determina efect antalcool cu alcoolul etilic nu este recomandata.
Atentionari speciale

In cazul existentei de leziuni ale mucoaselor, este necesara prudenta, deoarece exista riscul absorbtiei mai rapide a lidocainei.
Sarcina si alaptarea

Nu exista informatii privind utilizarea Citrolin in timpul sarcinii sau alaptarii.
Supradozaj

Cantitatea de lidocaina din Citrolin este foarte mica, astfel incat este putin probabil sa apara supradozajul, 100 ml apa de gura contin 25 mg cetrimd. De aceea, este putin probabil sa apara supradozajul, avand in vedere ca doza letala pentru sarurile cuaternare de amoniu, este de 1-3 g.
In cazul in care este ingerat in cantitati mari, cetrimidul poate determina greata si varsaturi. Simptomele intoxicatiei includ dispnee si cianoza, datorita paraliziei musculaturii respiratorii. Poate sa determine deprimarea SNC (sistemului nervos central), posibil precedata de hiperexcitabilitatea manifestata prin convulsii si hipotensiune arteriala.
In caz de supradozaj, trebuie administrat lapte, solutii gelatinoase si albus de ou. Poate fi utilizata o solutie diluata de sapun. Ingestia de alcool etilic trebuie evitata, deoarece creste absorbtia din tractul gastro-intestinal.
Este necesara instaurarea ventilatiei mecanice pana la reluarea respiratiei spontane. Statusul hemodinamic trebuie mentinut prin administrarea de perfuzii cu plasma, solutii electrolitice adecvate sau de medicamente care cresc tensiunea arteriala. Convulsiile pot fi controlate prin administrarea intravenoasa de diazepam.
Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Ambalaj, prezentare

Cutie cu 1 flacon din polietilentereftalat, inchis cu capac de aluminiu, a 120 ml apa de gura.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje Citrohli nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Producator

PHARCO


11) CURASEPT CU CLORHEXIDINA SI ADS(FARA ALCOOL)200mlUtilizare fara efecte secundare neplacute. Singura apa de gura cu clorhexidina (de pe piata) care nu ingalbeneste dintii iar faptul ca nu contine alcool face ca produsul sa fie bine tolerat de mucoasa. Apa de gura cu clorhexidina ce contine sistemul A.D.S.(reduce eficient riscul de patare a danturii si de pierdere a gustului) ce impiedica ingalbenirea dintilor datorata tocmai clorhexidinei este disponibila in trei variante de concentratie : 0.05% clorhexidina si 0,05% fluoride pentru utilizare de lunga durata si protectie potrivita pentru oricine care isi doreste o igiena orala completa si in special purtatorilor de aparate dentare, cazuri in care cariile sunt o permanenta amenintare; 0.12%(protectie pentru gingii iritate) pentru protectie puternica si indelungata si 0.20% clorhexidina pentru protectie intensiva pe termen scurt. Fiind recomandate cu precadere persoanelor ce au suferit o interventie chirurgicala, celor ce sufera de paradontoza, celor cu probleme legate de sensibilitatea gingiilor si dintilor, dar mai ales a celor care au implant dentar. Clatiti zilnic cu 10ml timp de 60 sec. Folositi timp de 28 de zile sau la indicatia medicului. Nu fumati si nu consumati nimic timp de o ora dupa folosire. Flacon de 200 ml (MADE IN SWITZERLAND)


12) Gengigel apa de guraProducător: Ricerfarma

Indicatii:
Stari inflamatorii: gingivite, hemoragii, retractii gingivale, parodontite.
Traumatisme ale tesuturilor-chiuretaje, extractii, vindecare post operatorie.
Stari patologice in care mucoasa gingivala necesita concentratii ridicate de acid hialuronic.
Are proprietatea de a adera la mucoasa gingivala ceea ce permite acidului hialuronic sa ramana la nivelul mucoasei gingivale pentru o perioada mai lunga de timp.
Are proprietatea de a crea o pelicula ceea ce face ca produsul sa devina rezistent la actiunea salivei si ajuta la crearea unui mediu de protectie ce asigura regenerarea tesutului.
Are un PH iso-salivar care nu afecteaza dintii.
Nu contine zahar cu exceptia zilitolului, un indulcitor natural, necariogenic si care nu duce la stricarea dintilor.
Nu are contraindicatii, efecte secundare sau interactiuni medicamentoase.
Este in mod special folositor in cazul persoanelor cu nevoie crescuta de acid hialuronic cum ar fi femei gravide, varstnici, copii, diabetici si fumatori.

Compozitie:
Gengigel contine acid hialuronic cu greutate moleculara mare, obtinut printr-un proces biotehnologic ce garanteaza un nivel inalt de puritate. Formula sa este asemanatoare cu cea a acidului hialuronic gasit la nivelul gingiei.

Mod de administrare:
Timp de 1-2 minute clatiti cu 10ml (o doza).Compozitia este pregatita pentru a fi folosita. Nu diluati.


13) AslamedFarmec

ADRESABILITATE

Paradontoza este principala cauza a pierderii dintilor la adulti. Desi este o boala intalnita foarte des, ea poate fi preintampinata printr-o igiena orala corespunzatoare. Apa de gura Aslamed previne paradontoza, protejand dintii si gingiile
ACTIUNE

Apa de gura Aslamed, cu clorhexidina si argila speciala, actioneaza timp indelungat, inhiba dezvoltarea placii bacteriene si previne paradontoza. Clorhexidina este o substanta cu un puternic efect bactericid si bacteriostatic asupra unui numar larg de bacterii gram pozitive, gram negative si fungi, in timp ce argila prezinta actiune remineralizanta si astringenta.
MOD DE UTILIZARE

Umpleti capacul flaconului (aproximativ 10 ml) cu apa de gura si clatiti timp de 1 min. Nu inghititi
BENEFICII

Utilizata regulat, apa de gura Aslamed asigura o respiratie proaspata, protejeaza dintii si gingiile, inhiba dezvoltarea placii bacteriene si previne paradontoza.
REZULTATE CLINICE

Acest produs a fost testat în Clinica Odontologie – Parodontologie a Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj- Napoca.

PENTRU COPII:

14) Apa de gura Dulgon Kids

Descriere :
Apa de gura Dulgon Kids cu aroma delicioasa de mere ofera o protectie de incredere si eficienta dintilor de lapte. Datorita profilaxiei sale duble protejeaza dintii de carii, controleaza placa dentara si intareste smaltul dintilor.
Nu contine alcool, contine fluorura.
Mod de utilizare: dupa periajul dintilor, se clateste bine gura cu 10 ml de apa de gura Dulgon KIDS, nediluata (consultati indicatorul de dozare din cupa de masurare inclusa in pachet) pentru aproximativ 30 de secunde. A nu se inghiti. Apa de gura trebuie folosita de catre copii doar sub supravegherea unui adult.
Efectele benefice ale apei de gura sunt maximizate doar daca dintii sunt periati inainte de utilizarea acesteia.
Pasta de dinti Dulgon Kids este ideala pentru periajul dintilor.
Testata in laboratoare dentare. Este indicata copiilor de peste 6 ani, daca pot controla clatirea gurii.

15) apa de gura piwy pierrot pentru copii 500mlApa de gura pentru copii 500ml.Instructiuni de folosire: umpleti capacul si clatiti gura timp de 30 de secunde si scuipati.A nu se dilua. A nu se administra copiilor sub 6 ani.

PENTRU FUMATORI:

16) Pearl drops smokers – 400ml

PEARL DROPS SMOKERS 1+1-apa de gura-pentru respiratie curata si proaspata-400mlInlatura tartrul si lupta impotriva mirosurilor neplacute de tutun.Tartrul si nicotina se pot depune intr-un strat in gura,daunand respiratiei fumatorilor.Aceasta apa de gura cu actiune dubla,cu agenti speciali pentru curatenia gurii si agenti activi de improspatare a respiratiei,neutralizeaza mirosurile neplacute pentru o gura curata si respiratie proaspata.Contine deasemenea un agent Antibacterial-este demonstrat stiintific faptul ca acesta,impreuna cu igiena zilnica a dintilor, opreste formarea placii si depunerea tartrului.Pentru cele mai bune rezultate,folositi zilnic,si spalati dintii cu pasta de dinti obisnuita,pentru a pastra aspectul mai sanatos si mai stralucitor al dintilor,si respiratie curata si proaspata.Mod de folosire:clatiti dintii si gingiile timp de circa 30 secunde,faceti gargara,apoi scuipati.Nu se inghite.Atentie!Nu lasati la indemana copiilor.Nu se recomanda copiilor sub 6 ani.Contine fluorura de sodiu.

DESENSIBILIZANTE:

4) Oral-B sensitive mouthrinse
7) Apa de gura Lacalut Sensitive
8) Sensodyne
11)CURASEPT CU CLORHEXIDINA SI ADS(FARA ALCOOL)200ml
28) Favisan cu propolis
36) TIS Apa de Gura cu Propolis
42) REGULAT® DENT
44) BioRepair
49)Apa de gura Colgate Plax sensitive


19) Apa de gura Tom’s of Maine 473ml

Apa de gura Tom’s of Maine 473ml (made in USA) este un produs Premium din gama sa, continand exclusiv ingredinete naturale, aloe vera si baking soda(bicarbonat de sodiu : anuleaza aciditatea, efect antifungic si de albire) pentru un efect racoritor si revigorant. Un important mijloc de lupta impotriva bacteriilor si tartrului, aceasta apa de gura previne in mod eficient aparitia gingivitei si parodontozei. Aceasta apa de gura NU CONTINE : zaharina, indulcitori artificiali, conservanti, coloranti sau arome; sau ingrediente de origine animala. NU CONTINE ALCOOL

20) Blanx

Blanx- apa de gura pentru albire(Made in Italy/flacon 500ml) este o apa de gura completa cu actiune protectiva anti pete si coloratii dentare, antibacteriana impiedicand formarea placii dentare si cariilor datorata extractelor naturale: licheni arctici, patlagina etc. Extractul de patlagina are proprietati calmante si emoliente. Indeparteaza germenii si bacteriile ce cauzeaza mirosul neplacut al cavitatii bucale. Impiedica aparitia inflamatiilor si prin aceasta stopeaza proliferarea bacteriana. Mai contine : menta, mentol, alantoina, extract de Usneea Barbata, bicarbonat de sodiu. NU CONTINE ALCOOL nici clorhexidina. Dintii isi recapata albul natural iar gingiile se insanatosesc.Dupa periajul dentar clatiti cavitatea bucala. Folosita cu o pasta de dinti(de preferinta Blanx) asigura o igiena profunda. ATENTIE : a nu se inghiti, nerecomandata copiilor sub 6 ani. MOD DE UTILIZARE : nu necesita diluare; umpleti capacul dozator pana la linia de 10ml, clatiti timp de 60 de secunde si apoi scuipati. Se recomanda utilizarea de 2 ori pe zi inainte sau dupa periajul dintilor.


21) LaurmedApa de gura cu propolis, menta, salvie si gliceerina spray de 30 ml.
Indicatii:

Abcese dentare,amigdalita,faringita,gingivite cu sangerare,afte bucale,gura urat mirositoare,inflamatii ale mucoasei bucale,protejeaza dintii si gingiile.


22) Apa de gura BIO cu extract din plante Logona

Improspateaza si protejeaza. Salvia, propolisul si o compozitie de uleiuri esentiale ingrijesc gingiile si asigura o respiratie proaspata.
Beneficii

Apa de gura improspateaza respiratia si are o actiune antibacteriana asupra cavitatii bucale, impiedicand aparitia cariilor.
Efecte

Combinatia concentrata din plante are un puternic efect antibacterian, ceea ce impiedica formarea respiratiei neplacute si a depozitelor dentare. Extractul de salvie biologica are puternice proprietati antibacteriene si antifungice care ajuta procesul de vindecare a ranilor.Dupa periaj, adaugati 4-10 picaturi intr-un pahar cu apa si clatiti foarte bine cavitatea bucala. Pentru uz frecvent.
Ingrediente

Weingeist, Apa, ulei de menta, glicerina vegetala, extract din iarba de smirna, extract de salvie*, amestec de uleiuri eterice, sorbitol,bisabolol, extract de propolis, susbtante biologic active din uleiuri eterice .
Asteptari

Apa de gura are un gust si un miros placut, delicat. Apa de gura este recomandata datorita faptului ca, prin clatire, poate ajunge in spatii din cavitatea bucala ce nu pot fi curatate cu periuta de dinti.
Sfaturi

Durata optima de clatire este de 20-30 de secunde cu apa de gura.

23) Sea Fresh , 500ml.

Apa de gura cu alge verzi-albastre active biologic, sare de mare si minerale. Ajuta la detoxifierea si intarirea gingiilor si a dintilor. Lasa o respiratie proaspata.

Ingrediente: apa, glicerina, extract de samburi de grapefruit, alge verzi albastre, sare de la Marea Moarta, ester C de ascorbat de calciu, acid ascorbic, extract de tataneasca, extract de aloe vera, bicarbonat de sodium, extract de seminte de susan salbatic, mentol, ulei de menta, echinaceea, galbenele. apa, glicerina, extract de samburi de grapefruit, alge verzi albastre, sare de la Marea Moarta, ester C de ascorbat de calciu, acid ascorbic, extract de tataneasca, extract de aloe vera, bicarbonat de sodium, extract de seminte de susan salbatic, mentol, ulei de menta, echinaceea, galbenele.

24) Hofident

Actiune:
Produsul are actiune antiseptica, cicatrizanta, hemostatica, antiinflamatoare, antioxidanta, detoxifianta, dezodorizanta. Se recomanda in gingivite, stomatite, afte, dureri de compresie cauzate de protezele dentare, dupa extractii dentare, in caz de ragade, sangerari ale gingiilor, ulceratii ale mucoasei bucale si gingivale. Intarzie formarea placii dentare, impiedica mirosul neplacut si asigura igiena zilnica a gurii.

Mod de utilizare:
Produsul se dilueaza astfel: 30 – 50 picaturi la 50 ml apa calduta, iar cu solutia obtinuta se clateste gura dupa fiecare masa. Nu se inghite. De preferinta, nu se consuma alimente si bauturi timp de 1/2 ori dupa utilizare.

Precautii:
Contine alcool etilic. Se utilizeaza doar diluat in apa calduta.
Contine:
Aqua, alcohol, Capsella bursa pastoris extract, Plantago lanceolata extract, Chamomilla recutita extract, Achillea millefolium extract, Aescculus hippocastanum extract, Mentha piperita extract, Ubiquinone

25) Farfala

Produs Farfalla
Apa de gura ce improspateaza si ingrijeste gura. Cu arbore de ceai, smirna, menta si alte uleiuri esentiale certificate organice. Ultilizare: nu se pulverizeaza direct in gura. Se pulverizeaza de 2 ori in putina apa si se face gargara.

26) Apa bio de gura cu grapefruit “Homeopathy”

Apa bio de gura cu grapefruit si lamaie nu contine alcool, zahar sau arome artificiale.
Gramaj: 200ml
Produsul ofera o senzatie placuta fresh datorita continutului de citrice, reduce flora bacteriana din cavitatea bucala. Produsul nu contine coloranti, flour sau menthol.
Mod de utilizare: Amestecati apa de gura cu putina apa si clatiti gura de cate ori este nevoie. Atentie! Nu inghititi produsul. Produs 100% ecologic.
27) Apa bio de gura bioactiva “Bilka dent”
Apa bio de gura bioactiva “Bilka dent”
Apa bio de gura bioactiva este folosita impotriva cariilor si gingiilor inflamate, cu eficienta ridicata.
Gramaj: 200ml
Ingrediente: Extract de elecampane, musetel, patlagina, cicoare, sunatoare, galbenele si menta, extract de ceai verde, frunze de merisor, saruri acid lactice.
Apa bio de gura garanteaza o protectie puternica impotriva bacteriilor, cariilor si inflamatiilor.
Produsul este recomandat pentru dezinfectarea cavitatii bucale, ataca <> paradontoza, ulceratiile buzelor si gingiilor, gingivitele, indeparteaza tartrul si previne reformarea acestuia.
Apa bio de gura nu contine zahar.
Mod de utilizare: Amestecati apa de gura cu putina apa si clatiti gura de cate ori este nevoie.
Atentie! Nu inghititi produsul.

28) APA DE GURA ALOE VIRGINIA- Favisan

Are, ca domeniu de utilizare, ingrijirea cavitatii bucale (micoze, miros neplacut al gurii, rani, parodontoze)

Mod de utilizare:
Faceti gargara cu aceasta solutie de 3-5 ori/zi, apoi o mentineti in gura cateva minute.

Daca vi se pare prea astringenta, combinati, in momentul folosirii, o lingura de solutie cu 2 linguri de apa.
Contine:
Aqua destillata, suc de aloe stabilizat, lutum

Apa De Gura Propolis 250Ml Favisan
Compozitie:
extract de propolis, extract de salvie, extract de musetel, extract de muguri de plop, clorura de zinc Produsul este recomandat pentru igiena zilnica a mucoasei bucale, in tratamentul local al infectiilor si inflamatiilor de la nivelul cavitatii bucale (stomatite, gingivite), pentru prevenirea formarii placii bacteriene, pentru micsorarea hipersensibilitatii dentinare.

29) APA DE GURA FLORAL 70ml

Furnizor: COMPLEX APICOL
APA DE GURA FLORAL 70ml

Apa de gura cu propolis este o solutie alcoolica care contine propolis, sortisoara, ulei de meta si de eucalipt, care are un gust placut aromat iar in contact su cavitatea bucala ofera o senzatie de racorire.

Previne procesul de fermentatie si previne/opreste procesul de apritie a cariilor;

Inlatura mirosul neplacut al cavitatii bucale, mentine o igiena perfecta a gurii;

Indicata in stomatite, gingivite, dupa extractii dentare, etc;

Stimuleaza secretia salivara, conferind un efect dezodorizant de durata. !!!!!!!

Mod de folosire:
Se pun 30-40 picaturi intr-un pahar cu apa, se omogenizeaza, dupa care se clateste gura sau se face gargara.
Contine:
Alcool etilic 96grade, propolis brut, cynamonyu, eucaliptol, fructus caryophyly, zaharina, mentol.

30) Apa de gura bio cu salvie

Apa de gura bio cu salvie

Apa de gura naturala, pe baza de salvie si chimen (negrilica) din agricultura ecologica.
* Aceste doua plante au efect antibacterian, cu rol de a preveni dezvoltarea germenilor patogeni in cavitatea bucala. De asemenea, mirul si hidrocarburile naturale din uleiuri eterice dau un gust placut si o senzatie de prospetime. Combate senzatia neplacuta de gura uscata.
* Nu contine parabeni, coloranti, arome artificiale sau ingrediente petrochimice.
* Ingrediente:Alcohol (alcool), Aqua (apa), Carvone Oil (hidrocarbura naturala din uleiuri eterice), Glycerin(glicerina vegetala), Sorbitol, Salvia Officinalis (extract salvie) , Commiphera Myrrhe (extract mir), Bisabolol, Nigella Sativa* (extract chimen negru)*, propolis, Parfum (din uleiuri esentiale)
* Mod de utilizare: utilizati 3-7 picaturi intr-un pahar cu apa, pentru clatire si gargara.

31) Apa De Gura Bio 300Ml Dr. Hauschka Biomarkt

32) Logona ingrediente pe bază de plante :

Apa De Gura Cu Extract Din Plante Bio 50Ml Logodent Dennree
Alcool, Aqua (apa), Mentha piperita (menta Oil), Glicerina, Commiphora abyssinica (Mir Extract), Salvia officinalis (extract de salvie), aromă (aromă), sorbitol, bisabolol, Propolis Cera (extract de propolis)

33) L’Angelica Apa de Gura

L’Angelica Apa de Gura – OnlinePharma

Contine extracte naturale obtinute de Institutul Erboristic Angelica: salvie (actiune tonica si purifianta), menta si colocazia (cu actiune tonica si de reimprospatare). Mai contine alantoina (calmanta), clorhexidina (antiseptic) si fluorura de sodiu. Ideala pentru o respiratie proaspata.

34) Heliodenta apa de gura Exhelios

Prezentare:
Recipient cu 100 ml solutie.
Compozitie:
Produsul pentru igiena cavitatii bucale contine:
extracte din salvie (Salvia Officinalis), galbenele (Calendula Officinalis),
coada racului(Potentilla Anserina), coada soricelului (Achillea Millefolium),
hrean(Armoracia Rusticana), menta (Mentha Piperita).
Actiune:
Prin actiunea bacteriostatica, antiseptica, antiinflamatoare, analgezica, cicatrizanta a principiilor active din plante, produsul Heliodenta apa de gura da rezultate bune in gingivite, stomatite, abcese dentare, in procese de parodontoza.
Principiile active din frunzele de hrean prin actiunea hemostatica previne si opreste sangerarea gingiilor.
Mod de administrare:
Se clateste gura, timp de un minut dupa fiecare periaj sau de cate ori este nevoie, cu Heliodenta apa de gura diluata 1:1 cu apa.

35) CONIMED

FarmaNaturist
Actiune: antiseptica, antiinflamatoare, antimicotica, astringenta, cicatrizanta, deodorizanta a cavitatii bucale, tonifiant al musculaturii faciale, ce poate fi folosita in ameliorarea aftelor, a afectiunilor gingivale, previne aparitia cariilor si a paradontozei. Inlatura mirosul neplacut al gurii.
Ingrediente: extract hidroalcoolic din rasina de conifere, tinctura de sunatoare, tinctura de propolis, glicerina, bicarbonat de sodiu.
Mod de utilizare: 30 picaturi APA DE GURA CONIMED se pun in 50 ml apa, se omogenizeaza, dupa care se clateste gura 1- 2 minute sau se face galgara.
Nu necesita conditii speciale de pastrare.
Producator: Sc Elzin Plant Srl
Cantitate: Fl. x 100ml

36) TIS Apa de Gura cu Propolis

Tis Apa de Gura cu Propolis

Produsul este recomandat pentru igiena zilnica a mucoasei bucale.

Este indicat in tratamentul local al infectiilor si inflamatiilor de la nivelul cavitatii bucale (stomatite, gingivite), pentru prevenirea formarii placii bacteriene, pentru micsorarea hipersensibilitatii dentinare.

Ingrediente: Apa de Gura cu Propolis:
Extract de propolis, extract de salvie, extract de musetel, extract de muguri de plop, clorura de zinc.

Forma de ambalare Apa de Gura cu Propolis: 20 g .

37) Tetramint

Apa de gura cu salvie, scumpie, menta apa de gura cu salvie, scumpie si menta – Blog Cristinne Cosmetics

Apa de gura cu ulei natural de salvie, scumpie si menta – 250 ml – pret: 13 lei
Pentru respiratie proaspata si gingii sanatoase

38) WELEDA Apa de gura 50 ml

WELEDA Apa de gura 50 ml
Pentru o respiratie proaspata si gingii sanatoase

Apa de gura cu ratanhia de la Weleda stimuleaza functiile naturale ale mucoasei si florei orale datorita uleiurilor eterice si substantelor minerale continute, improspatand in acelasi timp respiratia fara a afecta gustul. Extractele plantei peruane ratanhia si ale smirnei tonifica gingiile si mucoasa bucala, ajutand la prevenirea inflamatiilor si a sangerarilor gingivale.

Mod de utilizare :P ulverizati de cateva ori intr-un pahar umplut pe jumatate cu apa calduta. Faceti gargara cu solutia obtinuta, clatind bine gura.

In caz de inflamatii acute puteti aplica apa de gura cu ratanha si nediluata direct pe zonele sensibile si marginile gingiilor, masand cu varful degetelor sau cu un betisor cu vata. Veti observa pe loc efectul binefacator si linistitor
Compozitie (declaratie completa): alcool, apa, extract de smirna, extract de radacina de ratanha, amestec uleiuri eterice naturale, extract de castane**, fluor**, argint**, silicat** (paraseptic) ** sub forma foarte diluata Ingredients (INCI): Alcohol, Water (Aqua), Commiphora Myrrha Extract, Krameria Triandra Root Extract, Flavour (Aroma)*, Limonene*, Linalool*, Eugenol*, Aesculus Hippocastanum (Horse Chestnut) Bark Extract**, Calcium Fluoride**, Silver**, Magnesium Sulfate**. * din uleiuri esentiale naturale ** sub forma foarte diluata

39) DR ORGANIC – ALOE VERA – APA DE GURA 500 ML

Respiratie proaspata de menta. Efect antibacterian.
Cu ingrediente bioactive si organice: aloe vera (calmant natural), menta (aroma naturala), arbore de ceai (antiseptic natural), lichen de piatra (albire naturala), arnica (sanatatea gingiilor), Centella Asiatica (sanatatea gingiilor), extract din seminte de grapefruit (antibacterian natural). Fara parabeni, SLS, coloranti, parfumuri si conservanti artificiali. Netestat pe animale. Potrivit si pentru vegetarieni si vegani.
Formulele noastre de apa de gura sunt o inovatie in ingrijirea naturala a cavitatii bucale. Folosim cea mai pura, organica si bioactiva aloe vera, cu proprietati calmante; incredibil de eficienta, calmeaza gingiile, lansand o aroma proaspata de menta.

40) Apa de gura Fresh cu arbore de ceai

Apa de gura Fresh cu arbore de ceai,menta si smirna

Apa de gura Fresh cu arbore de ceai,menta si smirna. Racoreste si ingrijeste cavitatea bucala.Cu uleiuri esentiale certificate organice.

41) Apă de gură cu propolis, 250 ml

Apă de gură cu propolis, 250 ml – ApiComplex

42) REGULAT® DENT

REGULAT Bio Dent Apa de gura 100 ml – 69,00RON :

REGULAT® DENT – Îngrijire şi protecţie
gingii puternice, gură sănătoasă
Apă de gură preparată pe bază de REGULAT® concentrat fermentat în cascadă, cu adaos de afine, ghimbir, vitamina C şi zinc.
Apă de gură preparată pe bază de REGULAT® concentrat fermentat în cascadă, cu adaos de afine, ghimbir, vitamina C şi zinc.
Mod de utilizare:
Clătiţi gura cu 10 ml REGULAT® DENT (1/2 măsură) timp de 1 minut, atât dimineaţa cât şi seara.
Recomandări la utilizare:
Agitaţi bine înainte de utilizare. A se utiliza în termen de o lună de la deschiderea ambalajului.
A se păstra departe de razele directe ale soarelui. Datorită utilizării ingredientelor proaspete, există posibilitatea să apară variaţii ale culorii, mirosului, gustului sau clarităţii.
Ingrediente: REGULAT® 99,5 g (concentrat fermentat în cascadă, obţinut din: apă, lămâi*, curmale*, smochine*, nuci*, nucă de cocos*, soia*, ceapă*, ţelină*, anghinare*, mazăre*, mei*); acid ascorbic, clorură de zinc, extract de afine**, extract de ghimbir**, arome**.
* din culturi certificate biologic.
** substanţe vegetale
Protecţie pentru gingii sănătoase
Gingiile, dinţii şi flora orală au un rol esenţial pentru corpul uman. Păstrarea sănătăţii acestora este vitală pentru menţinerea stării de bine şi a sănătăţii.
Apa de gură REGULAT® DENT este recomandată ca terapie orală suplimentară pentru dinţi sensibili şi gingii inflamate.
Ingredientele antiinflamatoare formează un strat protector cu efect liniştitor la suprafaţa gingiilor.
Apa de gură REGULAT® DENT preparată pe bază de concentrat fermentat în cascadă REGULAT® cu adaos de afine, ghimbir şi vitamina C menţin o bună circulaţie, păstrează gingiile puternice şi mucoasa bucală în stare bună.
Antioxidanţii au rol activ în protecţia celulelor
Celulele mucoasei bucale cresc rapid şi ţesutul mucoase bucale se regenerează constant.
Apa de gură REGULAT® DENT este bogată în ingrediente valoroase, graţie descompunerii unice a enzimelor. Polifenolii, prin efectul lor anti oxidant, ajută la menţinerea metabolismului celular. Plantele folosesc polifenolii pentru protejarea celulelor şi asigurarea unei creşteri sănătoase a acestora.
Polifenolii joacă un rol esenţial în reglarea şi regenerarea celulară, în special a gingiilor iritate, ajutând la menţinerea unei mucoase orale sănătoase.
Protecţie celulară naturală
Zincul este parte integrantă a peste 300 de enzime implicate în importante reacţii ale metabolismului celular. Vitamina C este un ingredient cu multiple beneficii, care susţine funcţia imună prin efectul său anti oxidant. Ingredientele active din afine şi ghimbir susţin circulaţia şi asigură gingii sănătoase.
Fermentaţia în cascadă – formula naturii!
Procedeul Fermentaţiei în cascadă este un proces unic, brevetat. Ingredientele sunt descompuse în procese treptate de fermentaţie şi eliberate sub formă de acid lactic L+. Astfel, sunt concentrate în mod natural ingrediente valoroase din legume, fructe şi nuci provenite din culturi biologice controlate.

43) Optifresh Multi-action Protecting Mouthwash /oriflame

Graţie protecţiei complete oferite de Oriflame, protejează întreaga zi împotriva respiraţiei urât mirositoare*. Conţine Physcool®, pentru prospeţime îndelungată, mentă plină de prospeţime, magheran calmant, rozmarin anti-bacterian şi cimbru cu efect fortifiant. Potrivit pentru gingiile sensibile. Îmbogăţită cu sistemul de remineralizare şi fluor. Nu conţine alcool. *Testarea consumatorului, eşantion compus din 90 bărbaţi şi femei. 400 ml

Si ce se mai vinde pe net:

44) BioRepair

Oralfarm | magazin online de igiena bucala | BIO REPAIR APA DE GURA BIO-ACTIVA CU MICRO-REPAIR

Apa de gura BioRepair(bio-activa cu MicroRepair) 250ml, formula concentrata ce necesita diluare cu apa(Made in Italy). Contine particule micro-metrice bioactive constituite dintr-o substanta similara cu cea a smaltului dentar. Datorita formulei inovatoare BioRepair apa de gura bioactiva desfasoara o puternica actiune antiseptica si antibacteriana a intregii cavitati bucale protejand sanatatea dintilor. Repara suprafetele distruse si demineralizate ale smaltului, combate cu eficacitate formarea placii, tartrului si cariei eliminand totodata hipersensibilitatea dentinei. Formula concentrata ce necesita diluare cu apa. Mod de utilizare: se varsa continutul flaconului in paharul gradat pana la 10 ml si se completeaza cu apa pana la 20ml. Se clateste gura timp de un minut. A nu se inghiti. Se recomanda folosirea apei de gura de 3 ori pe zi dupa periaj sau cand nu se poate folosi pasta si periuta de dinti. Poate fi folosita chiar si dupa tratamentele de albire. Nu se recomanda copiilor sub 6 ani.

45) CREST PRO-HEALTH COMPLETE

Apa de gura CREST PRO-HEALTH COMPLETE contine 6 beneficii intr-o singura clatire : 1. Ajuta la reconstructia smaltului dintilor 2. Ajuta la prevenirea cariilor 3. Curata dintii si gingiile 4. Omoara germenii care provoaca respiratia urat mirositoare 5. Improspateaza respiratia 6. Toate acestea fara “arsura” provocata de alcool. Gust proaspat de menta. Flacon 1 L

46) Roval

APA DE GURA (inainte de periaj)Solutie pentru reamprospatare,combaterea bacterilor responsabile de placa dentara.Fabricat in Franta. Cantitate 500ml.

47) No name ( cea mai tare recomandare)

Sabreen International – Produse pentru ingrijire personala

Apa de gura este recomandata datorita faptului ca, prin clatire, poate ajunge in spatii din cavitatea bucala ce nu pot fi curatate cu periuta de dinti.
Are efect antibacterian si un miros foarte placut. De fiecare data cand te speli pe dinti, clateste 20-30 de secunde cu apa de gura. Cantitatea de mentol continuta este importanta – e o chestiune de gust si de efect antibacterian, mentolul fiind un ulei volatil va actiona mai multa vreme in cavitatea bucala si in zone greu accesibile periajului normal.

48) Easypiercing ®

Apa de gura Easypiercing

Nume firma:Piercing Get Wild
Cantitate : 125ml /flacon
Apa de gura, solutie antibacteriana

Ulei volatil de cuisoare, utilizat pentru proprietatile anestezice, dezinfectante, antiseptice, antibacteriene si anti-parazitare. Formula sa specifica va permite sa-l utilizati in mod frecvent, << fara a altera echilibru delicat al gurii dumneavoastra. >>
Produs pentru body piercing in limba (inainte si dupa gaurire)

49) Macleans freshmint – 300ml

Apa de gura la 300 ml. Spalarea dintilor ajuta la inlaturarea resturilor de mancare si a tartrului de pe dinti dar nu curata intreaga gura.Apa de gura Macleans cu gust de menta proaspata a fost creata pentru a omora bacteriile si a curata resturile ramase dupa spalarea si perierea dintilor,pentru a lasa gura mai curata si cu respiratia mai proaspata.Mod de folosire:folositi de 2 ori pe zi dupa ce spalati dintii.Umpleti dopul pana la linia de 15ml cu apa de gura;clatiti bine gura timp de 60 secunde,apoi scuipati;nu inghititi.Pastrati in siguranta si nu lasati la indemana copiilor;nu este recomandata copiilor sub 6 ani.Nu folositi daca sigiliul este rupt.

50) WISDOM –FRESHMINT

Cumpără apa de gura wisdom freshmint – 500ml pentru numai 8 RON de la www.lapreturidecriza.ro

• Producător: Wisdom Toothbrushes
• Produs fabricat în: Marea Britanie
• Stoc: Disponibil
WISDOM –FRESHMINT-500ml-apa de gura antibacteriala. Lupta impotriva tartrului si a bacteriilor; contine fluor,ajuta la intarirea dintilor si lupta impotriva cariilor; improspateaza respiratia.;curata bine si dezinfecteaza gura. Mod de folosire:folositi de 2 ori pe zi dupa spalarea dintilor si folosirea atei dentare. Inchideti capacul. Folositi nediluat,clatiti viguros in jurul dintilor si gingiilor timp de 30 secunde si scuipati.

Dezastrul provocat de albirile dentare

16-07-2014


Da, ati citit bine – dezastrul.
Ca o statistica, unul din zece pacienti pe care-i am, solicita aceasta procedura – albirea dentara. Ca si un procent, peste 90% reusesc sa-i conving de problemele grave ce pot apare ulterior acestei proceduri. De asemenea, foarte multi pacienti vin cu probleme dentare dupa ce si-au efectuat o albire dentara sau mai multe, fie acasa, fie la alti stomatologi, sa nu mai zic de albirile facute prin saloanele de cosmetica (manichiura, pedichiura). INGROZITOR!
In momentul in care un pacient de-al meu este ferm hotarat pentru albirea dentara, ii explic toate efectele adverse si problemele ulterioare la care se va supune, asta insemnand:
- substanta regasita in majoritatea produselor de albire dentara, a fost testata si retestata, in final majoritatea studiilor ajungand la concluzia ca are un efect potentat cancerigen.
- smaltul dintilor sanatosi este extrem de slabit, aparand micro-fisuri, pete albe si favorizand o mult mai usoara colorare a dintilor, dupa albire. In acest moment, pacientul va dori iar o albire si tot asa pana dintii ajung sa fie compromisi.
- un posibil tratament de albire se face doar in situatiile unor dinti perfect integri, fara carii, fisuri, demineralizari si doar atunci cand doctorul constata ca acei dinti sunt perfect sanatosi din punct de vedere al structurii lor anatomice (da, exista dinti foarte prosti si dinti foarte buni, de la mama natura). Evident, pe niste dinti cu un smalt si o structura predispusa cariilor, chiar daca ei sunt integri, albirea ii va compromite definitiv.
- varsta pacientului este de asemenea foarte importanta. In general, majoritatea sunt de sex feminin si in jurul varstei adolescentei. O albire facuta pe niste dinti tineri reprezinta o deteriorare ireversibila a danturii persoanei in cauza.
- nu in ultimul rand, igiena pacientului. In cazurile in care aceasta este extrem de slaba si totusi pacientul insista pentru o albire, fara sa-i pese de cea mai importanta problema pe care trebuie s-o rezolve (igiena corecta), garantat in 2-3 ani, din niste dinti care aparent i se pareau buni, albirea dentara ii va crea o gramada de alte probleme.

Pe langa asta, pacientii trebuie sa inteleaga foarte bine ca un procent destul de mare din ce vad la televizor, vedete si alte asemenea, au LUCRARI DENTARE (fatete, coroane, etc). Deci de acolo culoarea alba, frumoasa si zambetul “perfect”.

Pacientii nu sunt informati deloc. Nici de catre doctorii care-i trateaza, nici din informatiile gasite online. Majoritatea fac un marketing extrem de agresiv, vouchere, promotii, pentru albirea dentara. Lauda exagerata a acestei interventii, coroborata cu dorinta pacientilor de a schimba ceva “in bine”, a condus la acest curent actual mostentit de unde? De la americani, bineinteles. S-a creat o imensa industrie, care evident, profita de naivitatea oamenilor.

De ce albirea dentara poate deveni ilegala?
Conform normelor si legilor actuale in Uniunea Europeana, daca un pacient se plange de aceasta procedura de albire dentara si cazul este adus in justitie, se va decide daca doctorul a efectuat legal sau nu aceasta procedura. Pe intelesul tuturor, o comisie poate evalua pacientul si sa conchida daca albirea se putea efectua in conditiile sanatatii orale a pacientului sau nu.
De asemenea, este ILEGALA comercializarea produselor de albire dentara cu o concentratie de peroxid de hidrogen mai mare de 0.1%. Din pacate, comertul online cu astfel de produse, usurinta procurarii lor de catre pacienti, fara ca un doctor sa-i consulte si recomande acest lucru, este o problema care ar trebui rezolvata cat mai urgent. Motivul impertinent invocat este acela ca produsele de albire dentara sunt considerate drept “cosmetice”, nu medicale.

Nu in ultimul rand, pacientul trebuie sa inteleaga ca albirea dentara nu poate avea efectul scontat, necesitand mai multe interventii pentru atingerea nuantei dorite. De asemenea, o albire dentara nu are un efect permanent, dimpotriva. Permeabilizandu-se structura amelo-dentinara, dintii se pot colora mult mai usor decat pre-tratament. Astfel, riscati ca la un an dupa o astfel de albire, dintii sa arate mai urat decat inainte s-o faceti, bineinteles, acest lucru depinzand de mai multi factori externi sau interni.

In incheiere, informati-va, ganditi-va de 3 ori inainte de a face acest pas si faceti-l doar cu acordul unui doctor care nu sare pe dvs sa va ia banii pentru o minunata albire.
Si ca o ultima paranteza, ati vazut vreun dentist care sa-si fi facut albire? Eu nu! :)

*Acest text apartine dentarizea.ro (Dr. Rizea Bogdan) si nu poate fi preluat de catre nicio alta terță persoană decât cu menționarea sursei.

Incrustatiile din ceramica presata E.max (Ivoclar)

08-08-2013

Ceramica presata (integrala) E.max, este un material de ultima generatie, folosit pe o scara tot mai larga in reconstructiile dentare. Este folosit atat in cazul coroanelor dentare, a fațetelor cu sau fara preparare a dintilor, cat si in cazul acestor incrustatii.

Pe scurt, ce inseamna și cum se pregătește o incrustație din ceramică (porțelan)?
- să presupunem că aveți o carie de dimensiuni mari sau o obturație (plombă) mai veche, destul de mare, care în trecut a cedat, a picat, a fost înlocuită, etc. Ca și procedeu, se îndepărtează în totalitate caria/plomba, urmând ca la final să se ia o amprentă, în vederea trimiterii acesteia laboratorului de tehnică dentară, pentru a executa această lucrare (incrustația). După cum ați înțeles, aceste piese protetice sunt executate de către tehnicianul dentar, deci nu direct în cabinet. Sunt modelate și pregătite, astfel încât nu se sesizează nicio diferență față de dinții integri, ai dumneavoastră.
- în sedința următoare, incrustația fiind gata, se va cimenta adeziv cu un ciment dual de ultimă generație. Ce înseamnă asta? Procedeul prin care acest tip de lucrări sunt cimentate, este mult mai complex și drept urmare, durabilitatea și fiabilitatea sunt mult mai mari.
Așadar, pentru o astfel de incrustație, nu aveți nevoie decât de o ședință de preparare a dintelui/maselei, urmând ca în cea de-a 2-a ședință, tratamentul să fie terminat.

Ce avantaje aduc aceste incrustații în comparație cu obturațiile clasice?

Incrustațiile ceramice au următoarele avantaje, în comparație cu obturațile dentare (plombele dentare).
- refac perfect forma dintelui, prin modelarea acestora în laboratorul de tehnică dentară.
- punctul de contact interdentar se va reface în totalitate, acest lucru fiind unul deosebit de important
- incrustațiile din ceramica presată E.max au o estetică dentară deosebită si o adaptare marginală superioară
- culoarea obținută nu se modifică în timp, așa cum se întamplă în cazul refacerii dintelui cu materiale compozite. Nu coloreaza dintele și respectă culoarea inițială.
- prin refacerea conturului dintelui, incrustația contribuie la întreținerea sănătății gingiei
- o incrustație dentară este mai rezistentă la uzura decat o simpla obturație (plombă)
- de la caz la caz, incrustația dentară protejază țesuturile dentare rămase în urma îndepărtării cariei.
Așadar, nenumărate avantaje față de plombele clasice.

Există 3 tipuri de incrustații: INLAY, ONLAY și OVERLAY. Fiecare, se utilizează în funcție de gradul de distrucție al dintelui/măselei. Așadar, nu este musai să fie utilizate doar în cazul măselelor cu obturații/carii foarte mari, ci pot înlocui aproape orice tip de obturații dentare.

Cea mai buna pasta de dinti

10-12-2012

Majoritatea pacientilor adreseaza aceasta intrebare medicilor dentisti. Chiar daca poate fi tratata drept subiectiva, intrebarea isi poate gasi unele raspunsuri. Multi doctori merg pe ideea ca orice pasta este buna, important fiind periajul corect executat si restul igienei orale. Foarte adevarat! Pasta de dinti joaca un rol mai putin important, ceea ce face diferenta este ca tehnica periajului sa fie corect executata, frecventa periajului (dimineata si seara), durata lui, etc. Coroborate cu aceasta tehnica de periaj corecta, stau si urmatoarele lucruri: apa de gura si ata dentara. Dupa multe studii, ata dentara (dental floss) este cel mai important mod de ingrijire a danturii, de asemenea si cel mai putin utilizat de catre pacienti, din pacate. In fine, acum discutam despre pastele de dinti. In mare, s-a inteles ideea, totusi, voi incerca sa fac un clasament al pastelor de dinti existente pe piata si sa explic, in mare, actiunile lor, mai mult sau mai putin terapeutice.
O sa incep cu pastele “consumer”, cele mai utilizate in randul populatiei. Ele sunt: Colgate, Blend-a-med, Aquafresh, etc. Gama lor de pret se incadreaza in zona medie. Atentie, este de la sine inteles, ca atat pentru Colgate cat si pentru Blend-a-med, am exclus variantele lor de top, din gama de varf, referitor la preturi. In fine, sunt paste de dinti ok, atata timp cat igiena dentara este executata corect.
Sa trecem rapid la gama de top. Bineinteles, din ce in ce mai multi, ati auzit de Sensodyne (produs al companiei GlaxoSmithKline).
Drept cea mai buna pasta de dinti, o voi nominaliza pe Sensodyne Repair & Protect, cu Novamin. Ei bine, in diverse studii publicate, acest novamin, are efect terapeutic. Ca sa intelegeti ce face el, trebuie sa stiti ca este denumirea data de firma producatoare, unei particule bioactive din sticla (fosfo-silicat de sodiu-calciu), ce este utilizata pentru REMINERALIZAREA dintilor. Asadar, in cazul dintilor cu hipersensibilitate, fisuri in smalt, abrazii (dentina expusa), aceasta pasta de dinti poate avea un efect benefic, ameliorand simptomatologia. Atentie, excludem fara drept de apel varianta WHITENING a acestei paste de dinti. Vom vorbi mai tarziu despre pastele pentru “albire”.
Tot pe un loc fruntas, exista Sensodyne Rapid. 3 Face tot aceleasi lucruri ca mai sus, doar ca nu contine Novamin. Efectul reducerii sensibilitatii dentare se poate observa destul de repede.
Apoi avem Sensodyne ProSmalt. 2Dupa numele ei, v-ati prins. In cazul unor probleme ale smaltului (eroziuni) aparute ca urmare a consumului mare de acizi, citrice, bauturi carbogazoase, etc, aceasta pasta ajuta la remineralizarea smaltului.
Cam asta ar fi topul in cazul pastelor de dinti folosite zilnic.

Sa trecem acum in cealalta parte si anume a afectiunilor parodontiului, asa-numitele PARODONTOPATII (parodontoza, popular). Toata lumea stie ce inseamna asta. Inflamatia gingiilor –> sangerarea lor –> aparitia mobilitatii dentare –> pierderea dintilor si rezorbtia (diminuarea) OSULUI maxilar!!!
Asadar, aici avem 2 paste de dinti mari si late care au un efect terapeutic cu un raspuns bun, la folosirea lor regulata.
Parodontax ( tot de la GlaxoSmithKline) 5 si LACALUT (o pasta cu traditie nemteasca). 4
Ambele in opinia mea sunt la fel de bune, exceptand gustul “rau” si neobisnuit pentru o pasta de dinti, pe care-l au.

Ca si apa de gura, avem 2 categorii. Cele pentru utilizare zilnica si cele terapeutice cu clorhexidina. Eu recomand Listerine pentru utilizare zilnica, mi se pare de departe cea mai buna. Pentru cazuri de parodontopatii se poate merge pe Corsodyl (contine clorhexidina, un dezinfectant puternic) sau Parodontax.

Asadar, toate aceste paste de dinti prezentate sunt gama de varf. Folosirea lor nu va garanteaza minuni, asta trebuie sa intelegeti. Nu inlocuiesc vizitele la dentist pentru control. Nu inlocuiesc periajul corect executat, folosirea apei de gura si a atei dentare!

Special am lasat pentru ultima concluzie, aceste randuri. Este vorba despre pastele de “Albit” (White, Whitening, 3D White, etc). Aceste paste de dinti sunt pur marketing, din pacate, avand un efect advers asupra dintilor, cauzand sensibilitate si eroziuni dentare. Nu intru in detalii, dar sa tineti minte sa le evitati, pentru ca nu veti vedea minuni de la folosirea lor. La fel cum nu vedeti minuni daca folositi sarea sau bicarbonatul. Mare atentie, este una dintre cele mai dezastruoase greseli pe care o poate face o persoana!

In speranta ca ati inteles in mare despre sintagma “cea mai buna pasta de dinti” recomandata de medicul dvs dentist, nu pot decat sa va spun ca o igiena orala exemplara, va v-a rasplati pe masura, cu trecerea anilor. Din toate punctele de vedere. Al sanatatii generale (psihic, stomac, ficat, etc), al zambetului si integrarii/reusitei sociale si nu in ultimului rand, al buzunarului. Este mult mai simplu, mai ieftin, mai usor, sa previi decat sa tratezi.

Vom discuta in viitoare postari si despre periutele de dinti, atat de controversate. Trebuie sa fiti informati bine despre ce sa cumparati, pentru ca de multe ori se face mai mult rau. Aici eu incerc sa explic niste chestiuni general valabile, insa fara un consult de specialitate, riscati sa nu stiti ce este mai potrivit pentru utilizarea personala. De aceea, un simplu control stomatologic, va poate scuti de necazuri.