Implantul dentar este o procedura care se realizează sub anestezie locala. Totul este bine stabilit în urma consultației, fiecare detaliu și pas ce urmează a fi făcut în vederea reabilitării cu implanturi dentare, este foarte clar pus la punct de către un medic chirurg specialist implantolog, pentru ca intervenția sa fie cat mai sigura si ușoară pentru pacient.
Recomandări. Sfaturi. Indicații – dupa interventia de inserare a implantului dentar
Interventia in sine de implant dentar nu presupune durere si dureaza aproximativ 20-30 de minute/ dinte si in jur de 2-3 ore daca avem de reabilitat o întreaga arcada. Cat de rau doare? Ei bine, este prea mult spus durere, insa un disconfort este normal sa existe, fiind totuși o intervenție chirurgicala. Nimic de speriat, insa, recuperarea la peste 90% din pacienți este moderat ușoară, dacă ar fi sa comparam cu o extracție, multor pacienți li s-a părut chiar fiind mai ușor. Ati ajuns acasă și probabil va gândiți cum o sa mâncați prima dată. Ei bine, indicația este exact ca la orice alta intervenție care presupune anestezie si anume aceea de a se evita a manca pana nu trece efectul anesteziei(2-4 ore), întrucât este dificil a se mastica, putând chiar sa va mușcați de obraji sau buze.
Cel mai important este ca în prima zi a intervenției sa țineți gheață pe zona exterioara, in locul unde a fost inserat implantul. Gheata se învelește intr-un prosop, deci atenție – nu se aplica direct pe față, timp de 15-30 minute, cu pauze la fel de lungi între aplicări. Nu se consuma băuturi carbogazoase, alcool, lactate, alimente condimentate puternic, în primele 48 de ore după intervenție.
Medicamente pentru durere, edem (umflatura), hematom(vânătaie)
Inflamatia este o reactie normala a organismului dupa o interventie de acest gen, dar nu neaparat obligatorie. Veți primi de la medicul stomatolog o reteta care include antiinflamatoare pentru calmarea durerii și umflaturii, cat si un antibiotic pentru prevenirea unei posibile infecții, lucru extrem de rar. De asemenea, veți primi un protector gastric, cat si picături nazale pentru lavaj, in cazul în care a fost necesara si o interventie de sinus lift cu adiție de os.
Igiena orala dupa implantul dentar
In primul rand trebuie sa înțelegeți ca periajul dentar nu trebuie abandonat, este foarte important ca toată cavitatea orala sa fie curată mereu. Este indicat sa folosiți o periuta moale (soft), cu atenție periind si in zona unde a fost inserat implantul/implanturile. O apa de gura antiseptica, ceai de salvie sau clatiri cu sare diluata in apa ajuta foarte mult. Dupa 7-10 zile, se poate relua igiena efectuata în mod obișnuit.
Alimentatia post-interventie
Asa cum am spus mai sus, reamintim ca este indicat sa mancati dupa trecerea efectului anesteziei ( 2-4 ore). Bineînțeles, alimentația trebuie sa fie adaptata, astfel, se vor consuma doar alimente moi, mâncare lichida sau semi-solida, la temperatura camerei. Bauturi acidulate, lactate, mâncarea condimentata – a se evita.
Recuperarea dupa operatia de implant dentar este mai usoara, atunci când utilizam PRF (membrane obținute din plasma)
Tehnologia avansata, medicina moderna, ne permite acum sa vorbim despre o recuprare mult mai usoara, creșterea gradului de vindecare, scurtarea timpului, etc. Acest lucru se obține utilizând tehnica recoltării de sange, care prin centrifugare separa plasma, din ea obținându-se aceste membrane PRF. Este o procedura simpla de cateva minute.
In cazul pacienților care optează pentru lucrare provizorie fixa, aceasta va fi montata in decurs de 24-48 de ore – vorbim de pacienții candidați pentru acest tip de lucrare, in speță metoda fast & fixed, sistemul SKY Bredent. Lucrarile dentare definitive vor fi inserate dupa 4-6 luni, atunci când implanturile dentare sunt integrate perfect în os.
Scoaterea firelor dupa operatia de implant
Pacientul se va prezenta dupa 7-10 zile pentru scoaterea firelor.