Da, ati citit bine – dezastrul.
Ca o statistica, unul din zece pacienti pe care-i am, solicita aceasta procedura – albirea dentara. Ca si un procent, peste 90% reusesc sa-i conving de problemele grave ce pot apare ulterior acestei proceduri. De asemenea, foarte multi pacienti vin cu probleme dentare dupa ce si-au efectuat o albire dentara sau mai multe, fie acasa, fie la alti stomatologi, sa nu mai zic de albirile facute prin saloanele de cosmetica (manichiura, pedichiura). INGROZITOR!
In momentul in care un pacient de-al meu este ferm hotarat pentru albirea dentara, ii explic toate efectele adverse si problemele ulterioare la care se va supune, asta insemnand:
– substanta regasita in majoritatea produselor de albire dentara, a fost testata si retestata, in final majoritatea studiilor ajungand la concluzia ca are un efect potentat cancerigen.
– smaltul dintilor sanatosi este extrem de slabit, aparand micro-fisuri, pete albe si favorizand o mult mai usoara colorare a dintilor, dupa albire. In acest moment, pacientul va dori iar o albire si tot asa pana dintii ajung sa fie compromisi.
– un posibil tratament de albire se face doar in situatiile unor dinti perfect integri, fara carii, fisuri, demineralizari si doar atunci cand doctorul constata ca acei dinti sunt perfect sanatosi din punct de vedere al structurii lor anatomice (da, exista dinti foarte prosti si dinti foarte buni, de la mama natura). Evident, pe niste dinti cu un smalt si o structura predispusa cariilor, chiar daca ei sunt integri, albirea ii va compromite definitiv.
– varsta pacientului este de asemenea foarte importanta. In general, majoritatea sunt de sex feminin si in jurul varstei adolescentei. O albire facuta pe niste dinti tineri reprezinta o deteriorare ireversibila a danturii persoanei in cauza.
– nu in ultimul rand, igiena pacientului. In cazurile in care aceasta este extrem de slaba si totusi pacientul insista pentru o albire, fara sa-i pese de cea mai importanta problema pe care trebuie s-o rezolve (igiena corecta), garantat in 2-3 ani, din niste dinti care aparent i se pareau buni, albirea dentara ii va crea o gramada de alte probleme.
Pe langa asta, pacientii trebuie sa inteleaga foarte bine ca un procent destul de mare din ce vad la televizor, vedete si alte asemenea, au LUCRARI DENTARE (fatete, coroane, etc). Deci de acolo culoarea alba, frumoasa si zambetul “perfect”.
Pacientii nu sunt informati deloc. Nici de catre doctorii care-i trateaza, nici din informatiile gasite online. Majoritatea fac un marketing extrem de agresiv, vouchere, promotii, pentru albirea dentara. Lauda exagerata a acestei interventii, coroborata cu dorinta pacientilor de a schimba ceva “in bine”, a condus la acest curent actual mostentit de unde? De la americani, bineinteles. S-a creat o imensa industrie, care evident, profita de naivitatea oamenilor.
De ce albirea dentara poate deveni ilegala?
Conform normelor si legilor actuale in Uniunea Europeana, daca un pacient se plange de aceasta procedura de albire dentara si cazul este adus in justitie, se va decide daca doctorul a efectuat legal sau nu aceasta procedura. Pe intelesul tuturor, o comisie poate evalua pacientul si sa conchida daca albirea se putea efectua in conditiile sanatatii orale a pacientului sau nu.
De asemenea, este ILEGALA comercializarea produselor de albire dentara cu o concentratie de peroxid de hidrogen mai mare de 0.1%. Din pacate, comertul online cu astfel de produse, usurinta procurarii lor de catre pacienti, fara ca un doctor sa-i consulte si recomande acest lucru, este o problema care ar trebui rezolvata cat mai urgent. Motivul impertinent invocat este acela ca produsele de albire dentara sunt considerate drept “cosmetice”, nu medicale.
Nu in ultimul rand, pacientul trebuie sa inteleaga ca albirea dentara nu poate avea efectul scontat, necesitand mai multe interventii pentru atingerea nuantei dorite. De asemenea, o albire dentara nu are un efect permanent, dimpotriva. Permeabilizandu-se structura amelo-dentinara, dintii se pot colora mult mai usor decat pre-tratament. Astfel, riscati ca la un an dupa o astfel de albire, dintii sa arate mai urat decat inainte s-o faceti, bineinteles, acest lucru depinzand de mai multi factori externi sau interni.
In incheiere, informati-va, ganditi-va de 3 ori inainte de a face acest pas si faceti-l doar cu acordul unui doctor care nu sare pe dvs sa va ia banii pentru o minunata albire.
Si ca o ultima paranteza, ati vazut vreun dentist care sa-si fi facut albire? Eu nu! š
*Acest text apartine dentarizea.ro (Dr. Rizea Bogdan) si nu poate fi preluat de catre nicio alta terČÄ persoanÄ decĆ¢t cu menČionarea sursei.