Incrustatiile din ceramica presata E.max (Ivoclar)

Ceramica presata (integrala) E.max, este un material de ultima generatie, folosit pe o scara tot mai larga in reconstructiile dentare. Este folosit atat in cazul coroanelor dentare, a fațetelor cu sau fara preparare a dintilor, cat si in cazul acestor incrustatii.

Pe scurt, ce inseamna și cum se pregătește o incrustație din ceramică (porțelan)?
– să presupunem că aveți o carie de dimensiuni mari sau o obturație (plombă) mai veche, destul de mare, care în trecut a cedat, a picat, a fost înlocuită, etc. Ca și procedeu, se îndepărtează în totalitate caria/plomba, urmând ca la final să se ia o amprentă, în vederea trimiterii acesteia laboratorului de tehnică dentară, pentru a executa această lucrare (incrustația). După cum ați înțeles, aceste piese protetice sunt executate de către tehnicianul dentar, deci nu direct în cabinet. Sunt modelate și pregătite, astfel încât nu se sesizează nicio diferență față de dinții integri, ai dumneavoastră.
– în sedința următoare, incrustația fiind gata, se va cimenta adeziv cu un ciment dual de ultimă generație. Ce înseamnă asta? Procedeul prin care acest tip de lucrări sunt cimentate, este mult mai complex și drept urmare, durabilitatea și fiabilitatea sunt mult mai mari.
Așadar, pentru o astfel de incrustație, nu aveți nevoie decât de o ședință de preparare a dintelui/maselei, urmând ca în cea de-a 2-a ședință, tratamentul să fie terminat.

Ce avantaje aduc aceste incrustații în comparație cu obturațiile clasice?

Incrustațiile ceramice au următoarele avantaje, în comparație cu obturațile dentare (plombele dentare).
refac perfect forma dintelui, prin modelarea acestora în laboratorul de tehnică dentară.
punctul de contact interdentar se va reface în totalitate, acest lucru fiind unul deosebit de important
– incrustațiile din ceramica presată E.max au o estetică dentară deosebită si o adaptare marginală superioară
culoarea obținută nu se modifică în timp, așa cum se întamplă în cazul refacerii dintelui cu materiale compozite. Nu coloreaza dintele și respectă culoarea inițială.
– prin refacerea conturului dintelui, incrustația contribuie la întreținerea sănătății gingiei
– o incrustație dentară este mai rezistentă la uzura decat o simpla obturație (plombă)
– de la caz la caz, incrustația dentară protejază țesuturile dentare rămase în urma îndepărtării cariei.
Așadar, nenumărate avantaje față de plombele clasice.

Există 3 tipuri de incrustații: INLAY, ONLAY și OVERLAY. Fiecare, se utilizează în funcție de gradul de distrucție al dintelui/măselei. Așadar, nu este musai să fie utilizate doar în cazul măselelor cu obturații/carii foarte mari, ci pot înlocui aproape orice tip de obturații dentare.