Cabinet Stomatologic Ploiesti

Dentist bun Ploiesti

Home Ortodontie

Ortodontie

Cabinetul nostru colaborează cu un medic specialist ortodont din București!

Aici gasiti toate preturile pentru aparate dentare: PRET APARAT DENTAR PLOIESTI

Ortodonţia este un cuvânt derivat din cuvintele greceşti „orthos”= a îndrepta şi „dontos”= dinţi şi reprezintă o ramură a stomatologiei, al cărei scop este acela de a îmbunătăţi aspectul, poziţia şi funcţionalitatea dinţilor anormal aliniaţi şi remodelarea oaselor maxilare. Adesea, dinţii şi maxilarul copilului nu se dezvoltă în mod normal, ducând la malocluzie. Malocluzia dentară este o afecțiune stomatologică ce presupune alinierea necorespunzătoare a dinților și relația anormală între dinții celor două arcade. Prin alinierea incorectă a dinților se pune presiune crescută asupra lor, fiind predispuși la fracturi și la carii. Malocluzia dentară face dificile mușcătura, mestecatul și vorbitul. Daca vă confruntaţi cu probleme serioase de aliniere a dinţilor, medicul dumneavoastră dentist vă va recomanda cu siguranţă să consultaţi un ortodont, pentru un un plan de tratament individualizat. Tratamentul poate dura între 6 saptamani şi trei ani, în funcţie de problema pe care o are fiecare pacient în parte şi de aparatul dentar utilizat. Pentru a putea începe tratamentul trebuie realizat un control amănunţit de catre un medic ortodont, iar dacă se constată prezenţa cariilor dentare, acestea vor trebui tratate în prealabil.

Aparatul dentar
Cea mai utilizata formă de tratament ortodontic este aparatul dentar. Există diferite tipuri de aparate, în funcţie de nevoile funcţionale şi estetice ale pacienţilor:
• aparate mobile şi funcţionale
• aparate dentare fixe (metalice, ceramice, safir)
• aparate dentare linguale
• aparate dentare invizibile ORTHOCAPS
Medicul ortodont va face o examinare a dinţilor şi a maxilarelor, urmată de o serie de investigaţii: radiografii, fotografii(set ortodontic), realizarea unei amprente a dinţilor necesară pentru proiectarea aparatului dentar pe care urmează să îl purtaţi.
Pentru a obtine facil cele mai bune rezultate, se recomandă ca un tratament ortodontic să fie început de la o vârstă cât mai mică, dar numai după dezvoltarea deplină a dinţilor permanenţi. Pentru majoritatea copiilor acest lucru se întamplă la varsta de aproximativ 12 sau 13 de ani (tratament cu aparatură fixa). Cu toate acestea, ortodonţia a facut progrese imense în ultima perioada, lansând forme de tratament care pot da rezultate foarte bune la orice vârsta. Astfel, fie că vorbim de probleme aparute în cazul copiilor, fie a adulţilor, medicul ortodont va putea recomanda o soluţie viabilă, adaptată pentru fiecare caz în parte. La adulţi, tratamentul ortodontic poate începe la orice vârstă.
Aparatul dentar, odată plasat, este activat la perioade de timp constante pentru a ajuta dinţii să se îndrepte. Arcul este scos şi ajustat, iar benzile de cauciuc sunt şi ele înlocuite.
Tratamentul ortodontic contribuie la o mai buna poziţionare a dinţilor, corectarea ocluziei (muşcăturii), corectarea distanţărilor sau supraaglomerării dinţilor, remedierea problemelor de vorbire, reducerea riscului de rănire în cazul dinţilor proeminenţi. Sub aspect estetic, alinierea corecta a dinţilor are rezultate remarcabile asupra pacienţilor, îmbunătăţind starea psihologică a acestora şi redându-le dorinţa de a zâmbi.
Tratamentul ortodontic este foarte sigur, cu riscuri minime, dar ca în orice tip de tratament pot aparea şi neplăceri. Cel mai bun sfat pe care vi-l putem da este să urmaţi intocmai instrucţiunile date de medicul ortodont şi să menţineţi o igienă dentară cât mai riguroasă. Acest lucru implică periajul dinţilor de trei ori pe zi şi folosirea aţei dentare şi a apei de gura pentru o curăţare suplimentară. Acestea vor reduce riscul de complicaţii.
Eventualele complicaţii care pot apărea sunt:
1. Dureri gingivale: Efectele neplăcute apar în primele trei zile de la montarea aparatului, dar se diminuează destul de repede. Dacă aceste complicaţii apar mult mai tarziu în timpul tratamentului, atunci principala cauză este lipsa unei igiene corespunzătoare, iar în timp pot apărea carii dentare şi boli gingivale.
2. Dinţi dureroşi: pacienţii resimt dureri dentare la fixarea aparatului şi ulterior la ajustarea acestuia. Pentru calmarea durerilor sunt recomandate analgezicele. De asemenea, medicul ortodont vă poate oferi o ceară specială care contribuie la diminuarea durerii.
3. Alte riscuri: efectele pot apărea şi în funcţie de starea de sănătate a pacienţilor. Dacă suferiţi de o anumită afecţiune, discutaţi cu medicul ortodont care sunt riscurile implicate de purtarea aparatului dentar.

Despre aparatul dentar fix – aparat ortodontic fix – aparat dentar metalic

Aparatele dentare fixe sunt cele mai populare tipuri de aparate, fiind folosite pentru a corecta dintii prost aliniati, muscatura si o serie intreaga de probleme ortodontice. Un aparat ortodontic fix tipic consta din bracket-uri mici si un arc metalic, care se ancoreaza pe dinti. De asemenea, pot fi utilizate module elastice mici pentru asigurarea mentinerii arcului in pozitie.
Sunt disponibile mai multe tipuri de aparate dentare fixe: aparate dentare metalice, din ceramica sau safir si pot fi fixate atat pe dintii superiori cat si pe cei inferiori.

Aparatele dentare metalice: Sunt potrivite pentru cei care nu sunt alergici la metale. Sunt apreciate pentru robustetea lor si sunt mai ieftine decat alte aparate dentare fixe. Un alt avantaj al acestora este faptul ca pot trata cea mai mare parte a problemelor ortodontice, iar durata tratamentului este intre 6 luni si 2 ani, in functie de complexitatea corectiei care trebuie facuta.

Aparatele ortodontice ceramice: Sunt preferate in tot mai mare masura, intrucat sunt mai putin vizibile decat aparatele dentare metalice. Acestea devin o optiune pentru persoanele care acorda imaginii o importanta sporita, iar unele persoane considera ca sunt mult mai confortabile decat cele metalice. Dezavantajele acestui tip de aparat ortodontic sunt: pretul mai ridicat, fragilitatea crescuta, ceea ce nu le recomanda pentru tratamentul tuturor tipurilor de probleme ortodontice, sunt destul de rezistente la pete, dar nu si la cele de cafea, Coca-Cola, curry, fumat etc.

Aparatele dentare fixe Safir: Sunt foarte transparente, puternice si rezistente la cele mai multe pete, cu exceptia celor cauzate de cafea, Coca-Cola, fumat, etc. Nu sunt la fel de vizibile precum celelalte tipuri de aparate dentare fixe, mai ales daca aveti dintii albi, dar au ca dezavantaj principal pretul destul de ridicat. In plus, la fel ca si in cazul aparatelor ceramice, bracket-urile sunt mai mari comparartiv cu cele metalice.

Cat timp trebuie sa port un aparat ortodontic fix?

Purtarea aparatului dentar fix este de regula aproximativ un an – un an si jumatate, iar perioada se poate prelungi chiar pana la 3 ani pentru ca aparatul sa poata corecta pozitia dintilor, in diferite cazuri foarte complicate. In plus, in cazul in care purtarea aparatului este dureroasa sau acesta se deterioreaza, procesul poate dura mai mult.

Igiena orala

Pentru a va asigura ca tratamentul progreseaza cat mai bine posibil, trebuie sa aveti grija de aparatul dumneavoastra dentar. Urmati instructiunile date de medicul ortodont si mentineti o igiena orala cat mai riguroasa, intrucat purtarea aparatelor dentare poate atrage depunerea de resturi alimentare, placa dentara si poate cauza patarea dintilor, afectarea smaltului si chiar boli gingivale.
Este important sa va periati dintii dupa masa, sa utilizati apa de gura si ata dentara, si nu in ultimul rand, sa aveti grija la tipul de alimente consumate.

Cum trebuie realizat periajul? 7 pași simpli:

1. Spalati-va dintii cu atentie dupa fiecare masa;
2. Folositi pasta de dinti cu fluor si o periuta de dinti cu peri moi;
3. In cazul in care aparatul va dat de purtat elastice intraorale, scoateti-le inainte de
periaj si atasati-le ulterior;
4. Periati usor de-a lungul liniei gingivale folosind o miscare circulara, oprindu-va
aproximativ 10 secunde pe fiecare dinte inainte de a trece la urmatorul;.
5. Ulterior, periati aparatul apasand ferm periuta de dinti, astfel incat firele
acesteia sa patrunda in spatiile dintre sarma si dinti;
6. Periati bracket-urile si firele, precum si in jurul acestora;
7. Clatiti gura cu apa si apoi inspectati indeaproape dintii si aparatul ortodontic pentru a evalua gradul de curatare.

Alimentatia – produse nerecomandate

Produse zaharoase si care contin amidon, deoarece favorizeaza formarea placii;
Gustarile tari sau lipicioase deoarece sunt dificil de eliminat de pe aparatele dentare. Alimentele dure sau tari pot conduce la ruperea sau desfacerea bracket-urilor.
Este recomandat sa rupeti in bucati mici alimentele astfel incat sa fie mai usor de mestecat.

Leave a Reply