Radiografii dentare – cat de des?

Dauneaza radiografiile dentare? Cat de des se pot face? Cat timp este valabila o radiografie dentara?

In acest articol, mi-am propus sa discutam despre radiografiile dentare si radiatia implicita, ce sunt ele si care este realitatea in anul 2021 cu privire la efectuarea lor.

Bineinteles, pe langa bine-cunoscuta teama de medicul stomatolog, exista foarte multi pacienti care refuza efectuarea radiografiilor pentru a se putea stabili un diagnostic sau pentru a se putea efectua un tratament. Medicina are nevoie, pe langa consultatia clinica efectuata direct de medicul dentist, de examinari complentare. Analize de sange, ecografii, RMN-uri sau in cazul stomatologiei – de radiografii sau CT/CBCT (Computer tomograf/ Cone-beam CT).

Ce vede medicul dentist pe aceste radiografii? Incepand de la fosele nazale, articulatia temporo-mandibulara, sinusuri maxilare si toate celelalte structuri osoase sau articulare pana la patologii osoase – chisturi, tumori, patologii ale glandelor salivare, resorbtii osoase (in boala parodontala), trasee ale nervilor, etc etc. Lucruri vitale si foarte importante pentru stabilirea unui diagnostic corect si un plan de tratament cu rezultate cat mai bune.

Exista pacienti care au radiografii mai vechi de un an sau in unele cazuri mai vechi de 3 luni si ne roaga sa le folosim pe acelea. Ei bine, exista cazuri cand in functie de situatia pentru care s-a prezentat pacientul, acele radiografii sunt nefolositoare. De asemenea, pacientul trebuie sa inteleaga ca o radiografie este un document medico-legal. Ce inseamna asta? Pai sa presupunem ca pacientul nu doreste efectuarea unei radiografii la inceperea tratamentului la un medic dentist. In antecedente are una sau mai multe interventii la un dinte sau chiar niciuna. Inceperea tratamentului fara o radiografie a situatiei actuale, poate avea repercusiuni urate pe viitor. Pe langa faptul ca nu se poate diagnostica patologia corecta, exista si posibilitatea ca acel dinte sa prezinte o fractura si dupa finalizarea tratamentului de catre medicul dentist, pacientul sa piarda acel dinte. A cui este vina? Bineinteles, pacientul va spune ca a dentistului. Nu, este vina pacientului ca a refuzat sa faca o radiografie, pentru a fi informat de starea actuala a respectivului dinte si a i se propune un plan de tratament corect.

O alta problema este constituita de parintii copiilor, care sunt ingrijorati cand medicul dentist le cere radiografii. Si la copii vedem exact aceleasi lucruri ca la adulti pe radiografii. Mai mult decat atat, la copii putem vedea probleme ORL, probleme de dezvoltare ale maxilarelor, de inghesuire a dintilor si astfel putem actiona cat mai repede in vederea unui tratament ortodontic, care indubitabil va scuti copilul de foarte multe probleme pe viitor. Asadar, ascultati medicul dvs, intrucat radiografiile dentare digitale, efectuate la recomandarea medicului, nu dauneaza, nu iradiaza, creand probleme. Cat de des? Se pot face pana la 2 radiografii panoramice pe an, pentru copiii peste 8 ani (varsta la care este indicata prima radiografie panoramica).

In continuare, o sa vorbim despre radiatia in sine. Radiografiile dentare, sau mai corect, aparatura radiologica utilizeaza raze Rontgen ( dupa Wilhelm Rontgen, cel care le-a descoperit). Ele au lungimea de unda mai mica decat razele UV, dar in acelasi timp mai mare decat razele gamma. Se mai numesc raze X, raze ionizante prin natura lor. In domeniul dentar, cele mai utilizate radiografii sunt cele retroalveolare (pentru 1-3 dinti) si cele panoramice. In completare, pentru stabilirea unui diagnostic ortodontic, se realizeaza o teleradiografie de craniu. Pentru patologiile sinusurilor maxilare avem nevoie, exact, de o radiografie a sinusurilor paranazale. Pentru implantologie se utilizeaza CT-ul sau mai nou CBCT-ul. Acestea se pot utiliza si pentru stabilirea altor diagnostice, mult mai precis elaborate in endodontie, tumori, chisturi, etc.

Sa discutam un pic despre strainatate. Da, acel loc extraterestru pentru romani, cand vine vorba de stomatologie. In orice tara europeana sau cu un nivel ridicat de trai, implicit sisteme de sanatate ultra-dezvoltate, cand vine vorba de radiografii dentare, acestea se efectueaza OBLIGATORIU ca si control anual. Nu le-ai facut? Ai pierdut asigurarea. Sa luam ca exemplu Suedia. Suedia este regina stomatologiei. De ce? Pai, in anul 2016 universitatea de stomatologie Karolinska Institute a fost declarata cea mai buna din lume. In Suedia, procentul de adulti la 18 ani cu carii prezente este de 1-2%. Ca o paranteza, in Romania cat credeti ca este acest procent? Vi-l inchipuiti, nu? 98%. Da, fix atatia adolescenti in jurul varstei de 18 ani au cel putin o carie dentara. Bun, deci Suedia. Aici se face foarte multa profilaxie. Asta este cel mai important lucru. Probabil or avea si un fond genetic mai “strong” decat romanii, asta n-am de unde sa stiu. Desi, sunt din acelasi neam cu englezii si la ei nu se aplica acelasi lucru referitor la sanatatea orala. Englezii sunt apropiati de romani cand vine vorba de carii. Sa revenim la Suedia si radiografii. Copiii, adultii, cand se prezinta la controlul periodic beneficiaza de un status complet radiologic alt intregii danturi. Da, este un set cuprins din 6-8 radiografii retroalveolare care arata statusul actual al danturii. Credeti ca ei le refuza? Credeti ca acest mit sau cutuma ii bantuie si pe ei, ca se iradiaza? NU. Doar romanul citeste fel de fel de articole pe internet, care de care din surse nu mai putin credibile, ci efectiv aberante, mincinoase, imputite, pentru ca altfel nu le pot denumi din care afla ca fac cancer de la o radiografie dentara. Sigur, ca in subconstientul omului de rand, fara pregatire medicala se vor intipari aceste lucruri. Si de aici nu mai e mult pana la stabilirea acestui mit care ne ingreuneaza foarte mult meseria si lucrul si asa din ce in ce mai greu cu pacientii, care se trateaza si diagnosticheaza dupa ce au citit pe internet.

Ca o alta paranteza, ca tot imi plac si vreau sa profit de ocazie, circula pe internet de vreo 2 ani, un articol despre cum 98% din pacientii cu un dinte devital (deci un tratament de canal) au risc crescut de cancer. E ca si cum ai spune ca orice om care bea apa are risc crescut de cancer. Cam asta e reala comparatie, de unde si aberatia acelui articol, care a fost demontat cu argumente foarte pertinente de catre unul dintre cei mai buni endodonti romani (te salut si respect, Robby).

Ce sunt radiatiile? Cum se masoara ele si cat se absoarbe in corpul nostru?

Cantitatea de radiatii absorbita de un om se masoara in Sievert (Sv). Reprezinta doza de iradiere, evaluand cantitativ efectele biologice ale unei radiatii. Primele aparate de radiologie utilizau doze destul de mari de radiatii , nefiind inca cunoscute pericolele expunerii. In al doilea rand claritatea imaginii date de acele aparate era foarte slaba, iar pentru un contrast bun se ajusta doza de radiatii mai mare. Cu evolutia tehnologica actuala, noile aparate utilizeaza doze de 3-4 ori mai mici pentru o expunere de durata mult mai mic, minimalizand astfel iradierea pacientului. Da, suntem in era digitala.
Ne iradiem doar de la aceste investigatii radiologice?
NU. Toate elementele mediului inconjurator (alimente, apa, aer, sol plante) contin elemente (atomi) cu capacitate de retinere sau de eliminare a unui grad de radiatii. Suntem expusi in permanenta radiatiilor, chiar mai mult ca acum 30 de ani, datorita dezvoltarii tehnologiei si utilizarii ei la nivel individual, in viata de zi cu zi. Avem surse naturale (radiatii atmosferice, solare si terestre) dar si artificiale ( televizorul, telefoanele mobile, undele radio, undele wifi, monitorul, radiocomunicatiile). Efectele tuturor acestor unde asupra organismului nostru sunt insa destul de mici pentru a fi periculoase. Omul emite o doza mare de radiatii. BCA-urile, caramida, cimentul peretilor care ne inconjoara emit radiatii. Va bag in paranoia deja, nu?
Radioactivitate
1 om adult (65 Bq/kg) 4500 Bq
1 kg de cafea 1000 Bq
1 kg de nuci 400 Bq
1 banana 15 Bq
Aerul din 100 metri patrati locuinta (radon) pana la 30 000 Bq
1 detector de fum 30 000 Bq
Radioizotopi pentru diagnostic medical 70 million Bq
Radioizotopi pentru terapie medicala 100 000 000 million Bq (100 TBq)
1 kg de deseu nuclear vechi de 50 de ani 10 000 000 million Bq (10 TBq)
1 SEMN LUMINOS TIP EXIT (anii 1970) 1 000 000 million Bq (1 TBq)
1 kg uranium 25 million Bq
1 kg deseu putin radioactiv 1 million Bq
*unde becquerel (Bq) este unitatea actuala de masurare a radioactivitatii in materiale


In continuare, sa citim paragrafele mult asteptate din acest articol:

O radiografie retroalveolara ne expune la o doza de 1-3 uSv, mai mica decat doza naturala zilnica ( 5-8 uSV), de 8 ori mai mica decat un zbor cu avionul (25 uSV), de 16 ori mai mica decat doza data de locuirea timp de 1 an intr-o cladire de beton sau caramida (75 uSv), de 25 de ori mai mica decat fumarea a unui pachet de tigari pe zi ( 95 uSv).
O investigatie de tip CT realizata cu aparatra moderna de ultima generatie elibereaza o doza intre 18-200 uSV. Aceasta este 14-62 ori mai mica decat doza eliberata de un CT realizat cu aparatura veche.
Doza anuala de risc la care se considera ca poate aparea cancerul este de 100.000 uSV, doza anuala la care poate aparea stare de greata sau voma este de 2.000.000 uSV iar doza letala este de 10.000.000 uSv.
Avand aceste cifre, puteti decela singuri daca dozele reale sunt mult sunt nivelul de risc sau nu. Daca medicul stomatolog va cere realizarea a 5-6 radiografii retroalveolare anual, nu exista nicio problema; daca aveti nevoie de efectuarea a 3-4 radiografii panoramice anual, de asemenea nu exista motive de ingrijorare. Pentru o operatie de realizare a implantelor dentare, unde medicul implantolog va va cere efectuarea unei panoramice inainte interventiei, cat si dupa efectuarea acesteia. Dupa finalizarea lucrarilor pe implante sunt necesare controale la 6 luni si 1 an, controale directe cat si imagistice, pentru a observa comportamentul osului.

Daca tot pentru implantele dentare sau pentru alte patologii osoase aveti nevoie de un CT, nu este o problema ca realizati 1-2 CT-uri pe an. Iar la copii trebuie sa stiti ca aceste doze sunt ajustate cam cu 1/3 -1/2 mai putin decat la un adult; cu diminuarea intr-adevar a claritatii imaginii finale, ce poate fi insa ajustata prin softurile aparatelor, in mediul digital ( acolo unde aparatele permit asa ceva).

Cand si cine trebuie sa faca radiografii dentare?

Copii: acestia, au in general nevoie de mai multe radiografii in comparatie cu adultii, pentru ca sunt in crestere, oasele lor maxilare se dezvolta si pot aparea foarte usor probleme. Dinti care nu pica la timp, inghesuiri, abcese, etc.
– Adulti care au foarte multe lucrari dentare tip obturatii (plombe), punti dentare, implanturi, etc
– persoanele care mananca foarte multe dulciuri sau consuma bauturi carbogazoase dulci – risc mare de carioreceptivitate
– persoane cu boala parodontala pentru a monitoriza nivelul resorbtiei osoase
– persoane care au gura uscata (asa numita xerostomie), aparuta ori in urma unei medicatii urmate (antidepresive, anxiolitice, antihistaminice etc) sau boli ale glandelor salivare (sindromul Sjogren, glande salivare cu patologie, tratament prin iradiere a zonelor cap-gat), persoanele tip “respirator oral” – asadar, “gura uscata” (xerostomia) favorizeaza extrem de rapid aparitia cariilor.

In continuare, un tabel mult mai clar pentru fiecare categorie de varsta in parte, model american de PROFILAXIE:

In incheiere, iata de ce avand in vedere evolutia tehnologiei medicale cat si stilul de viata in care traim, dozele utilizate in imagistica medicala stomatologica nu trebuie sa reprezinte o temere reala. Teama de iradiere reprezinta un mit, perpetuat de generatiile anterioare. Sper ca aceste date concrete sa ajute la spulberarea lui si sa ascultati de medicul dentist atunci cand cere o radiografie RECENTA.

*Acest articol nu poate fi copiat sub nicio forma, decat prin contactarea si acordul publicistului, dr Bogdan Rizea (Ploiesti).

Referinte bibliografice:
WORLD-NUCLEAR.ORG
WEBMD.COM
SURSE PROPRII