Endodonţia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupa cu prevenirea, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor datorate pulpei, ţesutul moale situat în interiorul dintelui, cunoscut în limbaj popular sub denumirea de “nervul dintelui”.
Tratamentul endodontic (“tratamentul de canal”) este necesar atunci când pulpa dintelui se inflamează ireversibil sau se necrozează (moare). Netratată , infecţia cantonată iniţial în interiorul dintelui se extinde , în timp, spre osul maxilar şi tesuturile moi din jurul dintelui. Aceste procese patologice cauzează durere persistentă, datorată pulpei inflamate sau iritării ţesuturilor vii din jurul rădăcinii, distrugerea osului, inflamarea şi deformarea ţesuturilor din vecinatate. Numai tratamentul endodontic, prin curăţarea şi dezinfectarea canalelor radiculare, poate elimina pe termen lung infecţia.
În timpul tratamentului endodontic, medicul îndepărtează ţesuturile inflamate sau necrozate curăţând de resturi organice şi bacterii întregul sistem de canale situat în interiorul rădăcinilor dintelui, pe care apoi îl umple etanş cu un material biocompatibil.
În timpul tratamentului endodontic, dintele pe care se intervine trebuie complet izolat de cavitatea bucală a pacientului cu ajutorul sistemului de digă. Acesta constă dintr-o ramă pe care este întinsă o membrană de latex de unică folosinţă. Membrana este perforată doar în dreptul dintelui pe care se aplică şi este menţinută pe acesta cu ajutorul unei clame metalice. Astfel, medicul vede numai dintele pe care lucrează.
Acest sistem de izolare oferă mai multe avantaje:
- saliva şi bacteriile nu mai pot pătrunde din cavitatea bucală în dinte,
- canalele pot fi menţinute curate şi uscate,
- nu mai pot pătrunde materiale străine în cavitatea bucală a pacientului,
- este eliminat riscul înghiţirii sau aspirării instrumentarului mic,
- pacientul poate înghiţi propria salivă, nemaifiind necesar aspiratorul care usucă neplăcut mucoasa bucală,
- obrajii, limba, buzele şi gingiile sunt ferite de acţiunea instrumentelor tăietoare
- soluţiile de irigare cu gust neplăcut sau caustice nu mai pot veni în contact cu cavitatea bucală a pacientului,
- având vizibilitate foarte bună, medicul se poate concentra mai bine în timpul manoperelor migăloase ale tratamentului endodontic.
În concluzie, utilizarea acestui sistem de izolare asigură un tratament confortabil şi de calitate.
Tratamentul endodontic, realizat corect, asigură sănătatea rădăcinilor şi păstrarea dintelui în condiţii de bună funcţionare pentru o perioadă îndelungată de timp, adeseori pe parcursul întregii vieţi a pacientului. Pentru aceasta, mai trebuie îndeplinită o condiţie obligatorie: restaurarea coronară a dintelui tratat (obturaţie, coroană de acoperire etc.) trebuie să fie realizată la timp (maxim o lună de la finalizarea tratamentului endodontic) Astfel se previne pătrunderea în interiorul canalelor a salivei şi reinfectarea lor.
Examenul radiologic oferă informaţii suplimentare indispensabile în cadrul diagnosticului şi pe parcursul tratamentului endodontic propriu-zis. De asemenea, urmărirea evoluţiei cazului, în timp, nu este posibilă fără examenul radiologic. În mod uzual sunt necesare 3-4 radiografii dentare mici (retroalveolare), înainte de tratament, în timpul şi imediat după finalizarea acestuia. Aparatura radiologică performantă utilizată în prezent expune pacientul la o doză de radiaţii mult redusă, care nu afectează sănătatea acestuia.
Retratarea unui dinte, al cărui tratament endodontic anterior a eşuat, presupune iniţial îndepărtarea restaurării coronare (obturaţie, coroană de acoperire, dispozitiv radicular). După aceasta, urmează proceduri de îndepărtare a tratamentului anterior (materiale de obturaţie radiculară, cimenturi, etc). Unele cazuri necesită manopere speciale pentru depăşirea blocajelor, repararea perforaţiilor, îndepărtarea instrumentelor fracturate din canale etc. De asemenea trebuie identificate şi tratate canalele suplimentare (daca acestea există), care au scăpat neobservate la primul tratament.
Respectând controalele periodice la medicul dentist (cel puţin o dată pe an) şi măsurile de igienă orală riguroasă, pacientul însuşi contribuie decisiv la succesul tratamentelor efectuate şi menţinerea sănătăţii sale dentare. Este cel mai important lucru, bine de a fi realizat cu cea mai mare constiinciozitate de către pacient!
Chiar dacă există soluţii protetice moderne foarte bune şi eficiente de înlocuire a dinţilor, nimic nu este mai bun decât dintele dumneavostră natural! Eu asta incerc sa realizez și vă veți convinge singuri cât doresc să salvez un dinte, chiar dacă de cele mai multe ori pacienții se prezintă în faze avansate când mare lucru nu mai poate fi realizat! Investiţia materială şi de timp pentru păstrarea acestuia vă va fi din plin răsplătită în anii ce vor urma tratamentului, printr-o dantură sănătoasă şi funcţională!
Patologii ale pulpei dentare si periapicale: hiperemie pulpara, pulpită seroasa partiala/totala, pulpita purulenta partiala/totala, parodontita apicala acuta (PAA) seroasa/purulenta, parodontita apicală cronică (PAC)