Caz abces mentonier – dinti salvati de la rezectie apicala

Pacient F.D, sex feminin, varsta 27 ani. Se prezinta cu tumefactie proeminenta in regiunea mentoniera, semne celsiene, febra, stare generala alterata.
Diagnostic – necroza pulpara incisivi centrali inferiori (3.1, 4.1) cu evolutie purulenta apical – abces mentonier
Sa definim diagnosticul de “necroza pulpara”:
Exista factori generali ai organismului care pot favoriza instalarea necrozei. Dintre acestia putem enumera: sindromul Raynaud, hipotensiunea arteriala, trombozele arteriale, viroze, diabet, ateroscleroza, avitaminoze (A, C), insuficienta renala cronica.

Factorii locali declansatori pot fi mecanici, termici sau chimico-toxici.
In cazul de fata, cel mai probail a fost o agresiune termica. In general, necroza pulpara se produce sub actiunea unui stimul termic – cald. O crestere a temperaturii pulpei cu 5˚C fata de temperatura normala duce la declansarea hiperemiei active care, daca se prelungeste, devine pasiva si duce la dezechilibre ale metabolismului celular, cu aparitia produsilor toxici. La temperaturi peste 75˚C, se instaleaza imediat necroza dentara. In schimb, la scaderi de temperatura, pulpa dentara este mai rezistenta. Pana la 0˚C, pulpa dentara nu sufera modificari. La temperaturile sub 0˚C mentinute mai mult timp, pulpa dentara sufera modificari, ajungand la necroza.
Cam atat, in mare, pentru a intelege de ce e bine sa consumati alimente la temperaturi potrivite.
Cazul a evoluat bine, simptomatologia reducandu-se treptat. La doar 2 luni, sub control radiologic, se observa inceperea vindecarii. Acest grup de dinti frontali inferiori (4 la numar), cel mai probabil ar fi fost trimisi spre rezectie apicala (operatie – “taierea” 1/3 din dinte, varfurile radacinilor) in cele mai multe cazuri. Situatie in care, acesti dinti de dimensiuni reduse, ar fi fost compromisi pe viitor.