Care este cea mai buna pasta de dinti? Cautam o pasta naturala (bio)? Cautam o pasta de dinti fara fluor? Sper, in randurile ce urmeaza, sa raspund la fiecare dintre aceste intrebari!
Majoritatea pacientilor adreseaza aceasta intrebare medicilor dentisti. Chiar daca poate fi tratata drept subiectiva, intrebarea isi poate gasi unele raspunsuri. Multi doctori merg pe ideea ca orice pasta este buna, important fiind periajul corect executat si restul igienei orale. Foarte adevarat! Pasta de dinti joaca un rol mai putin important, ceea ce face diferenta este ca tehnica periajului sa fie corect executata, frecventa periajului (dimineata si seara), durata lui, etc. Coroborate cu aceasta tehnica de periaj corecta, stau si urmatoarele lucruri: apa de gura si ata dentara. Dupa multe studii, ata dentara (dental floss) este cel mai important mod de ingrijire a danturii, de asemenea si cel mai putin utilizat de catre pacienti, din pacate. In fine, acum discutam despre pastele de dinti. In mare, s-a inteles ideea, totusi, voi incerca sa fac un clasament al pastelor de dinti existente pe piata si sa explic, in mare, actiunile lor, mai mult sau mai putin terapeutice.
O sa incep cu pastele “consumer”, cele mai utilizate in randul populatiei. Ele sunt: Colgate, Blend-a-med, Aquafresh, etc. Gama lor de pret se incadreaza in zona medie. Atentie, este de la sine inteles, ca atat pentru Colgate cat si pentru Blend-a-med, am exclus variantele lor de top, din gama de varf, referitor la preturi. In fine, sunt paste de dinti ok, atata timp cat igiena dentara este executata corect.
Sa trecem rapid la gama de top. Bineinteles, din ce in ce mai multi, ati auzit de Sensodyne (produs al companiei GlaxoSmithKline).
Drept cea mai buna pasta de dinti, o voi nominaliza pe Sensodyne Repair & Protect, cu Novamin. Ei bine, in diverse studii publicate, acest novamin, are efect terapeutic. Ca sa intelegeti ce face el, trebuie sa stiti ca este denumirea data de firma producatoare, unei particule bioactive din sticla (fosfo-silicat de sodiu-calciu), ce este utilizata pentru REMINERALIZAREA dintilor. Asadar, in cazul dintilor cu hipersensibilitate, fisuri in smalt, abrazii (dentina expusa), aceasta pasta de dinti poate avea un efect benefic, ameliorand simptomatologia. Atentie, excludem fara drept de apel varianta WHITENING a acestei paste de dinti. Vom vorbi mai tarziu despre pastele pentru “albire”.
Tot pe un loc fruntas, exista Sensodyne Rapid. Face tot aceleasi lucruri ca mai sus, doar ca nu contine Novamin. Efectul reducerii sensibilitatii dentare se poate observa destul de repede.
Apoi avem Sensodyne ProSmalt. Dupa numele ei, v-ati prins. In cazul unor probleme ale smaltului (eroziuni) aparute ca urmare a consumului mare de acizi, citrice, bauturi carbogazoase, etc, aceasta pasta ajuta la remineralizarea smaltului.
Cam asta ar fi topul in cazul pastelor de dinti folosite zilnic.
Sa trecem acum in cealalta parte si anume a afectiunilor parodontiului, asa-numitele PARODONTOPATII (parodontoza, popular). Toata lumea stie ce inseamna asta. Inflamatia gingiilor –> sangerarea lor –> aparitia mobilitatii dentare –> pierderea dintilor si rezorbtia (diminuarea) OSULUI maxilar!!!
Asadar, aici avem 2 paste de dinti mari si late care au un efect terapeutic cu un raspuns bun, la folosirea lor regulata.
Parodontax ( tot de la GlaxoSmithKline) si LACALUT (o pasta cu traditie nemteasca).
Ambele in opinia mea sunt la fel de bune, exceptand gustul “rau” si neobisnuit pentru o pasta de dinti, pe care-l au.
Ca si apa de gura, avem 2 categorii. Cele pentru utilizare zilnica si cele terapeutice cu clorhexidina. Eu recomand Listerine pentru utilizare zilnica, mi se pare de departe cea mai buna. Pentru cazuri de parodontopatii se poate merge pe Corsodyl (contine clorhexidina, un dezinfectant puternic) sau Parodontax.
Asadar, toate aceste paste de dinti prezentate sunt gama de varf. Folosirea lor nu va garanteaza minuni, asta trebuie sa intelegeti. Nu inlocuiesc vizitele la dentist pentru control. Nu inlocuiesc periajul corect executat, folosirea apei de gura si a atei dentare!
Special am lasat pentru ultima concluzie, aceste randuri. Este vorba despre pastele de “Albit” (White, Whitening, 3D White, etc). Aceste paste de dinti sunt pur marketing, din pacate, avand un efect advers asupra dintilor, cauzand sensibilitate si eroziuni dentare. Nu intru in detalii, dar sa tineti minte sa le evitati, pentru ca nu veti vedea minuni de la folosirea lor. La fel cum nu vedeti minuni daca folositi sarea sau bicarbonatul. Mare atentie, este una dintre cele mai dezastruoase greseli pe care o poate face o persoana!
In speranta ca ati inteles in mare despre sintagma “cea mai buna pasta de dinti” recomandata de medicul dvs dentist, nu pot decat sa va spun ca o igiena orala exemplara, va v-a rasplati pe masura, cu trecerea anilor. Din toate punctele de vedere. Al sanatatii generale (psihic, stomac, ficat, etc), al zambetului si integrarii/reusitei sociale si nu in ultimului rand, al buzunarului. Este mult mai simplu, mai ieftin, mai usor, sa previi decat sa tratezi.
Vom discuta in viitoare postari si despre periutele de dinti, atat de controversate. Trebuie sa fiti informati bine despre ce sa cumparati, pentru ca de multe ori se face mai mult rau. Aici eu incerc sa explic niste chestiuni general valabile, insa fara un consult de specialitate, riscati sa nu stiti ce este mai potrivit pentru utilizarea personala. De aceea, un simplu control stomatologic, va poate scuti de necazuri.
*Acest articol nu poate fi copiat integral/partial sub nicio forma, fara acordul publicistului, dr. Bogdan Rizea (Ploiesti).